Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

8 λόγοι που αγαπάμε το καρπούζι

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το καρπούζι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα.

Πέρα από την υπέροχη γεύση του, εδώ θα δείτε 8 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να φάτε καρπούζι σήμερα κιόλας.

1. Είναι γεμάτο με Θρεπτικά Συστατικά – Όχι θερμίδες!

Μια μερίδα – 1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι, ή 2 λεπτές φέτες – έχει μόλις 80 θερμίδες. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, και καλίου.

2. Σας κρατά ενυδατωμένους

Το 92% του καρπουζιού είναι νερό! Το γεγονός αυτό,  το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για να σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι. Είτε το προτιμάτε κομμένο σε φέτες, σε κύβους,  ή σε χυμό, το καρπούζι είναι ένας τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε υγρά.

3. Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο

Το λυκοπένιο δίνει στο καρπούζι (όπως και στις ντομάτες, στο ροζ γκρέιπφρουτ και στο γκουάβα) το κόκκινο χρώμα του και παράλληλα τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες προτείνουν πως το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ άλλες προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, και στην προστασία από καταρράκτη. Για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι σας έχει ένα βαθύ ροζ χρώμα, αντί για μια λευκή-ροζ απόχρωση.

4. Μπορεί να έχει σπόρια ή και όχι!

Οι καλλιεργητές καρπουζιού παράγουν πέντε βασικά είδη καρπουζιού με σπόρους, χωρίς κουκούτσια, μίνι, κίτρινο και πορτοκαλί. Η παραδοσιακά αναπαραγωγή των φυτών, και όχι η γενετική τροποποίηση, έχει δημιουργήσει τις νέες ποικιλίες καρπουζιών που πωλούνται σε λαϊκές αγορές και σε σούπερ μάρκετ.

5. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση και βελτιώνει τη μυϊκή αποκατάσταση

Ενώ οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, πολλές δημοσιευμένες αναφορές δείχνουν ότι το καρπούζι σε φρούτο ή χυμό (καθώς και τα συμπληρώματα κιτρουλίνης) μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την επιτάχυνση της ανάκαμψης μετά την άσκηση. Πως? Με τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες που δουλεύουν και καθυστερώντας  την  εμφάνιση μυϊκού άλγους.

6. Βοηθά να κρατήσετε το δέρμα σας και τα μαλλιά σας υγιή

Χάρη στις βιταμίνες Α και C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά και το δέρμα σας υγιή. Η βιταμίνη Α βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της UV-ακτινοβολίας, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το θεμέλιο των μαλλιών και του δέρματος. Η παραγωγή κολλαγόνου από τη βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ρυτίδων και στη γήρανση του δέρματος που σχετίζεται με τον ήλιο.

7. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Ανάμεσα σε όλες τις επιλογές φρούτων, το καρπούζι είναι η καλύτερη πηγή κιτρουλίνης. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που το σώμα μας το μετατρέπει σε αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ροής του αίματος. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχεται στο καρπούζι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

8. Είναι πηγή βιταμινών Β

Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β1. Η βιταμίνη Β6 (0,14mg) συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Συμβάλει επίσης, στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης. Η θειαμίνη (Β1) είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων διότι αποτελεί συστατικό συνένζυμου του μεταβολισμού τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ