Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Το ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πάει Chicago

To ΛΟΓΩ..ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ταξίδεψε μέχρι και την πόλη των ανέμων! 

 

Η «πόλη των ανέμων» θα μπορούσε να παρομοιαστεί με κέρας της αφθονίας, αφού διαθέτει μοντέρνα τέχνη, εκλεκτά εστιατόρια, πρωτοποριακή κωμωδία και φανατικούς φιλάθλους. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος  Άντζελες. Το Σικάγο έχει γίνει παγκοσμίως  γνωστό και για τους διαβόητους εγκληματίες, όπως ο Αλ Καπόνε, που έδρασαν κυρίως  τη δεκαετία του 1920. Σήμερα το Σικάγο είναι μια από τις 10 σημαντικότερες  (σε επιρροή)  πόλεις του κόσμου και αποτελεί ένα μείζον επικοινωνιακό, επιχειρηματικό και αρχιτεκτονικό  κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι γνωστό και με τα προσωνύμια του Second City (Δεύτερη Πόλη) και Windy City (Η πόλη των ανέμων) που αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα του. Το Σικάγο χαρακτηρίζεται «Η Πόλη των Ανέμων», όχι για κάποια μετεωρολογική ιδιαιτερότητα της πόλης αλλά εξαιτίας  των πολιτικών της. Οι άνωθι στο παρελθόν αλλάζουν τις θέσεις τους ανάλογα με την κατεύθυνση των πολιτικών ανέμων.

   «Σαν άνεμος» λοιπόν βρέθηκα και εγώ. “Εμπειρίες ανεξίτηλες και βαθιά χαραγμένες μέσα μου… Το πρώτο πράγμα που σε κατακλύζει όταν φθάνεις εκεί είναι οι δεκάδες ουρανοξύστες διαφορετικής αρχιτεκτονικής, στυλ και ομορφιάς. Δεν χαρακτηρίζεται λοιπόν άδικα το Σικάγο σαν ένα υπαίθριο μουσείο ουρανοξυστών. Σίγουρα είναι μια πόλη που θα ήθελα να ξανά επισκεφθώ στο μέλλον! Ας  μοιραστώ όμως μαζί σας, εκείνα που πραγματικά με άγγιξαν , με παραξένεψαν και με γοήτευσαν.

   Μια πληθώρα εστιατορίων κατέκλησαν σε γεύσεις τον ουρανίσκο μου”. Το Signature Room βρίσκεται στο 95ο  όροφο του John Hancock Building. Ο πύργος, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Magnificent Mile του Σικάγο, είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο Σικάγο. Το Signature Room, ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια που συνδυάζει καλό φαγητό και πανοραμική θέα σε όλη τη λίμνη του Michigan.

   Από την άλλη είναι διάσπαρτα παντού, τα εστιατόρια με την πίτσα.   Ένα είδος πίτσας που μοιάζει περισσότερο με τη δική μας «πάστα φλώρα»,  με γέμιση από σάλτσα και τυρί. Φανταστείτε ένα βαθύ πιάτο, γεμάτο με ένα φύλλο κρούστας  μέχρι επάνω και πλημμυρισμένο με σάλτσα και  τυριά. Είναι ένα αγαπημένο πιάτο των ανθρώπων, που τους αρέσει τα συστατικά της πίτσας να ψήνονται στο εσωτερικό παρά στην κορυφή.

   Giordano’s ίσως ελληνικής καταγωγής και Edwardo είναι γνωστές πιτσαρίες όπου μεταξύ των στρωμάτων του τυριού τοποθετούν σπανάκι, λουκάνικα  και μανιτάρια σε μεγάλα μεγέθη μερίδων.

Χοτ-ντογκ στο γνωστό Portillo με πλούσιες σάλτσες και τεράστιες μερίδες και κρέατα βαπτισμένα κοτόπουλο, χωρίς τη γνώριμη γεύση του κρέατος . Μου έκανε εντύπωση το άσπρο χρώμα του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ παράλληλα έβλεπες πολλές φορές στα καταστήματα προϊόντα με ελληνική ονομασία όπως «φέτα» χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με τη φέτα που γνωρίζεις .

   Αν συγκρίνουμε το δυτικό και κυρίως τον αμερικάνικο τρόπο διατροφής , δηλαδή τύπου φαστ φουντ, με χάμπουργκερ από επεξεργασμένο κρέας , κέτσαπ, βούτυρα ή μαργαρίνες- τροφές οι οποίες είναι γεμάτες με κορεσμένα λιπαρά, που εύκολα τραβούν πάνω τους  καρκινογόνα συστατικά, τηγανιτές πατάτες, τις πίτσες με τα πολλά αλλαντικά, τα τυριά με πολύ λίπος και τα αναψυκτικά γεμάτα ανθρακικό θα διαπιστώσουμε ότι ακολουθώντας τη Μεσογειακή Κρητική διατροφή θα είμαστε πάντα γεμάτοι ενέργεια, ζωντάνια, ευεξία και επειδή περιέχει ελάχιστο λίπος θα έχουμε και σωστό σωματικό βάρος.

   Αν δούμε όμως, όλους αυτούς που τρέφονται κυρίως με έτοιμες τροφές σε φαστ φουντ και πιτσαρίες, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν αυξημένο βάρος  , και λόγω των κορεσμένων λιπών και της χοληστερίνης θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν είτε από καρκίνο είτε να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί αλλά και έναν ενήλικα στον αυριανό παχύσαρκο, διαβητικό, καρδιοπαθή, καρκινοπαθή, ή να πληγεί από πολλές ασθένειες της σύγχρονης εποχής.

   Αντίθετα ο μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει αποδειχθεί ως η καλύτερη πρόληψη για όλες τις παραπάνω ασθένειες. Το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά του τόπου μας είναι εξαιρετικής σημασίας για τα παιδιά και τους έφηβους , γιατί τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, τα οποία εξασφαλίζουν την άριστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του έφηβου. Είναι γνωστό πια πως η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής που προάγει πάνω απ’ όλα την υγεία μας.

   Είναι όλη αυτή η ελληνική παράδοση που αναζητείται εκεί στα «ξένα», μέσα από εστιατόρια ελληνικής κουζίνας , λίγο παραποιημένα βέβαια, με πιο γνωστά το Greek Island, Santorini, Mythos, Mr Greek Gyros, Athena, o Parthenon Psistaria. Ο διάκοσμός τους, ο αναμενόμενος! Μπλε  τραπεζομάντιλα, πήλινες στάμνες, πίνακες με τοπία της Μυκόνου, των Δελφών ή της Ακρόπολης, πλαστικές κληματαριές.

   Δεν γίνεται λοιπόν η μεσογειακή διατροφή μας “copy paste”  μέσα από φθηνές απομιμήσεις. Όταν μιλάμε για ελαιόλαδο, εννοούμε να είναι έξτρα παρθένο. Όταν μιλάμε για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εννοούμε αυτά που κόβουμε από το μποστάνι μας, από τις αυλές μας από τα σπαρμένα χωράφια μας και όχι τα τυποποιημένα – συσκευασμένα που έχουν ωριμάσει σε κάποιο θερμοκήπιο.

   Ναι! Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί!

   Ας αναλογιστούμε τώρα ότι στις αρχές της  δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε η λεγόμενη «Μελέτη των 7 χωρών» από τον Αμερικανό Ancel Keys, και τους συνεργάτες του. Η μελέτη διήρκησε 30 χρόνια και συμμετείχαν συνολικά περίπου 13,000 άνδρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν από 16 διαφορετικές περιοχές 7 χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα). Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η ασαφής μέχρι τότε σχέση μεταξύ της δίαιτας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή έδειξαν ότι οι Κρητικοί είχαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο. Επιπρόσθετα, οι Κρητικοί είχαν και τον  μεγαλύτερο όριο ζωής από όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Η μικρότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου. Καθώς επίσης και η μικρότερη θνησιμότητα απ ’όλα τα αίτια που παρατηρήθηκαν στους Κρητικούς, αποδόθηκαν στις χαρακτηριστικές διατροφικές τους συνήθειες. Μετά από την μελέτη των 7 χωρών, έγινε μια προσπάθεια από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Harvard, με την συμβολή Ελλήνων επιστημόνων, να δημιουργηθούν διατροφικές οδηγίες με βάση το πρότυπο της Μεσογειακής  Διατροφής. Έτσι, προέκυψε η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής πολλαπλά:

  • Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας.
  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της  HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.
  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2.
  • Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer.

Μέσα σε όλα αυτά μου έκανε εντύπωση ένα κείμενο σε μια εφημερίδα που διάβασα εκεί, όταν κάποιος εξέφραζε το πόνο του για τα «παλιά και καλά εστιατόρια των Ελλήνων που ήξεραν και ξέρουν τη δουλειά», σε αντίθεση με τα στυλιζαρισμένα , αποστειρωμένα, τυποποιημένα, άχρωμα, άοσμα και απρόσωπα μαγαζιά «πιτσιρικάδων με MBA» που ξεφυτρώνουν παντού στο Σικάγο.

«Τώρα πια θεωρούνται ξεπερασμένα είπε όλα όσα είναι νόστιμα, ομελέτες, γύρος, τοστ με αληθινό βούτυρο, μπέικον, αυγά, μπριζόλες με κόκαλο, τηγανήτες και παχύς καφές που σερβίρουν σερβιτόρες σε μέρη που παραμένουν ίδια εδώ και δεκαετίες».

Η Μεσογειακή δίαιτα «πεθαίνει» και όχι μόνο στο Σικάγο. Την ώρα που οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι διαλαλούν τις ευεργετικές  ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής,  Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί γυρίζουν την πλάτη τους στην παραδοσιακή τους κουζίνα με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους  «Στο καθημερινό τραπέζι των μεσογειακών χωρών κυριαρχούν τα πιο λιπαρά, πιο αλμυρά και πιο γλυκά εδέσματα» δηλώνει ο Γιόζεφ Σμιτχούπερ, κορυφαίος οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους λαούς να αναθεωρήσουν πριν είναι αργά.

 Η διαπίστωση λοιπόν είναι ότι το φαγητό στο Σικάγο είναι α λα “Chicago Style”,  «κομμένο και ραμμένο» στις ορέξεις των κατοίκων του. Το Σικάγο έχει συνδέσει το όνομα και την ιστορία του με τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, τα θλιμμένα και νοσταλγικά μπλουζ, τους φανατικούς του μπάσκετ, Chicago Bulls αλλά και με μερικές από τις πιο εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες. Η γαστριμαργική σκηνή του Σικάγο χρειάζεται περισσότερους  Έλληνες και λιγότερους πτυχιούχους. Έλληνες  που ξέρουν να «τρέξουν» ένα μαγαζί, να ευχαριστήσουν τους πελάτες και να τους φέρουν ξανά πίσω.

Το Σικάγο διαθέτει όλα εκείνα τα μέσα για να καταστεί ως πόλη γευσηγνωσίας. Μην ξεχνάμε την επιμονή τους σε ένα καλό πρωινό. Μπορεί να μην είναι λάτρεις της παραδοσιακής «μαμαδίστικης» κουζίνας, όμως δεν φεύγουν από το σπίτι τους με άδειο στομάχι. Το μόνο σίγουρο, για ένα υπερατλαντικό ταξίδι, είναι πως πρέπει να το προσεγγίσουμε με τη λογική της περιπέτειας, με τη λογική του ονείρου που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ