Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την τόνωση, τη σωματική και τη πνευματική, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση. Καταναλώνεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών με τη μορφή είτε ζεστού είτε κρύου ροφήματος (φραπέ).

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πλάθουν μύθους για την αρνητική του δράση στον οργανισμό.

Μύθος # 1: Δεν πίνω στιγμιαίο καφέ γιατί θα με πονέσει το στομάχι μου

Από τις έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν στη γαστρική κινητικότητα, δεν έχει φανεί κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ανθρώπους. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια συνάρτηση με την δυσπεψία, καθώς ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου σε υγιείς ενήλικες, παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με ήδη υπάρχουσα δυσπεψία.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ –εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές, και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος, προκαλεί προβλήματα στο καφές, σε ανθρώπους φυσικά που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.

Παράλληλα, η κατανάλωση καφέ, ιδίως μετά από μεγάλα γεύματα, είναι μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να χωνέψετε καλύτερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού μας σωλήνα, ενισχύοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να πέψει την τροφή.

Μύθος # 2: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί υπερένταση γιατί περιέχει πολύ καφεΐνη

Αλήθεια:  Ο στιγμιαίος καφές, έχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. φίλτρου) με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg).

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Μύθος # 3:  Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί αϋπνία

Αυτό εξαρτάται από την ευαισθησία του καθενός στην επίδραση του καφέ. Υπάρχουν κάποιοι που καταναλώνουν καφεϊνούχα ροφήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν. Αντίθετα, υπάρχουν άλλα άτομα που οποιαδήποτε ώρα και αν πιουν καφέ, δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Για να διαφυλάξουμε την ποιότητα του ύπνου μας είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης (300mgr) που στον στιγμιαίο καφέ αντιστοιχεί σε 2-3 κούπες/ποτήρια. Τέλος, υπάρχει η εναλλακτική του στιγμιαίου καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτα τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, με αποτέλεσμα να περιέχει τις προστατευτικές ιδιότητες του κανονικού καφέ.
 
 Μύθος # 4: Ο στιγμιαίος καφές είναι διουρητικός

Όταν ο καφές καταναλωθεί σε λογικές ποσότητες (4mg ανά κιλό σωματικού βάρους καφεΐνης την ημέρα), που στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ αντιστοιχεί σε 2-3 ποτήρια/κούπες, όχι μόνο δεν προκαλεί αυξημένη διούρηση αλλά μπορεί να συμβάλλει στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού ακριβώς όπως και το νερό. Αυτό επιβεβαιώνεται το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν  στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα (π.χ. στιγμιαίος καφές), μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις τον στιγμιαίο καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά), στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ