Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Η Αλκαλική δίαιτα

Η σύγχρονη διατροφή προκαλεί το σώμα μας να παράγει υψηλές ποσότητες οξέος.

Η θεωρία είναι ότι η περίσσεια του οξέος στο σώμα μετατρέπεται σε λίπος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Υψηλά επίπεδα οξύτητας έχουν επίσης κατηγορηθεί για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η κόπωση, νεφρικές και ηπατικές διαταραχές.

Η δίαιτα συνιστά την περικοπή των οξέων που παράγουν τα τρόφιμα, όπως το κρέας, το σιτάρι και άλλα δημητριακά, η επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα υπέρ των “αλκαλικών τροφών», τα οποία μειώνουν τα επίπεδα οξύτητας του σώματος. Αυτό μεταφράζεται ως άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Η ιδέα είναι ότι μια αλκαλική διατροφή βοηθά στη διατήρηση της οξύτητας του σώματος σε υγιή επίπεδα. Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις της αλκαλικής δίαιτας. Μερικοί οπαδοί υιοθετούν τον «κανόνα 80/20» που αποτελείται από μια δίαιτα που βασίζεται σε 80% φρούτα και λαχανικά και 20% δημητριακά και πρωτεΐνη. Αρχικά αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην πρόληψη νεφρολιθίασης και λοιμώξεων του ουροποιητικού ρυθμίζοντας τα επίπεδα οξύτητας στα ούρα, ωστόσο υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν πιο πρόσφατα οφέλη της δίαιτας αυτής. Η απώλεια βάρους που παρατηρείται ανάμεσα στους οπαδούς είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και μειώνοντας τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που αποτελεί καθιερωμένη συμβουλή με στόχο την απώλειας βάρους.

Πλεονεκτήματα: Η δίαιτα περιέχει πολλές υγιεινές διατροφικές συμβουλές, όπως η αποφυγή του κρέατος, της ζάχαρης, του αλκοόλ και των επεξεργασμένων τροφιίμων και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και όσπριων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκόψετε τα τρόφιμα που καταναλώνεται συνήθως και να τα αντικαταταστήσετε με υγιεινές επιλογές, οι οποίες θα μειώσουν επίσης την πρόσληψη θερμίδων.

Μειονεκτήματα: Το σώμα σας ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας του, ανεξάρτητα από τη διατροφή. Κατά την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, θα πρέπει να βρείτε και άλλα υποκατάστατα του ασβεστίου, καθώς ο αποκλεισμός μιας ολόκληρη ομάδας τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Η απασχόληση με το τι μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε κατά τη δίαιτα αυτή μπορεί να είναι χρονοβόρα, ειδικά στην αρχή.

BDA ετυμηγορία:

Η θεωρία της αλκαλική δίαιτα είναι ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ιδανική ισορροπία pH του σώματος (τα επίπεδα οξύτητας) για να βελτιώσει τη γενική υγεία. Αλλά το σώμα διατηρεί την ισορροπία του pH του ανεξάρτητα από τη διατροφή. Η δίαιτα στερείται αποδείξεων και θα πρέπει να αποφεύγονται κάποιες εκδόσεις που προτείνουν την αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Οι πιο ισορροπημένες εκδόσεις της δίαιτας παρέχουν ποικιλία και περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε την αλκαλική δίαιτα, επιλέξτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, επιμείνετε σε αυτό κατά γράμμα και αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής.

sofia-lakkaΕπιμέλεια κειμένου
Σοφία Λάκκα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ