Ειδήσεις

Μάθε τα πάντα για τις δίαιτες αποτοξίνωσης CRASH TEST στις δίαιτες

Τι σημαίνει δίαιτα αποτοξίνωσης; Πως λειτουργεί για τον οργανισμό μας;

 

Γιατί να κάνεις αποτοξίνωση; Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά, τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις (μέσω κοπράνων) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος. Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε το βάρος μας.

Προσοχή: δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνο κτλ.

Ποια είναι τα σημάδια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

  • Πονοκέφαλοι
  • Κακή διάθεση
  • Εύθραυστα νύχια και μαλλιά
  • Κυτταρίτιδα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη μνήμης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Φούσκωμα
  • Χαμηλή ενέργεια

Ποια τα οφέλη της αποτοξίνωσης; Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης είδαν να βελτιώνεται η ενέργειά τους, ένιωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια και πνευματική διαύγεια. Παρατήρησαν ότι βελτιώθηκε η πέψη και τα συμπτώματα δυσπεψία και φουσκωμάτων, καθώς επίσης βελτιώθηκε το θέμα της δυσκοιλιότητας. Επίσης παρατήρησαν ότι έχασαν σωματικό βάρος και είχαν καλύτερο ύπνο.

Ποια πρέπει να είναι η διάρκεια μια αποτοξίνωσης; Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Εφαρμόζοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά καλό και ασφαλείς για τον οργανισμό σας. Ωστόσο είναι καλύτερο πριν προβείτε σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Βασικές αρχές διατροφής για αποτοξίνωση.

Donts/πρόσεχε τα:

  • Aλκοόλ
  • Zάχαρη
  • Aλάτι
  • Kάπνισμα
  • Eπεξεργασμένα τρόφιμα & junk food διότι περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε συντηρητικά και άλλες επιβλαβή ουσίες.
  • Kορεσμένο λίπος από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γαριδάκια και τα γλυκά, βούτυρο, μαγιονέζα

Το top 10 των τροφίμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό:

  1. Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
  2. Μην ξεχνάς την αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ . Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
  3. Φασόλια σόγιας & αυγά: είναι πλούσια σε λεκιθίνη, ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής.
  4. Σκόρδο: έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συστήνεται να καταναλώνεται ωμό.
  5. Λαχανάκια βρυξελών: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μιας και μέσω αυτού ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα.
  6. Παντζάρια: ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, εφόσον βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
  7. Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας της σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
  8. Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Το φαγόπυρο μπορούμε να το βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha).
  9. Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρότι αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή και οι ασθένειες μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα.
  10. Ρόκα: το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης, η χλωροφύλλη προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) και στο συκώτι.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

 

ΠΡΩΙΝΟ

1 πορτοκάλι

1 γιαούρτι 2% 1κ.σ. δημητριακών ολικής αλέσεως 

1 φέτα Ψωμί πολύσπορο

1κ.γ.Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό

Γκρέιπφρουτ

1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως

1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά

 

1 ποτήρι χυμό

Γκρέιπφρουτ

1 αυγό βραστό

2 φρυγανιές φαγόπυρου

1 φέτα Ψωμί φαγόπυρου

1κ.γ. ταχίνι με μέλι

1 ποτήρι γάλα

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 φέτα Ψωμί σίκαλης 1κ.σ.μαλακή Μαργαρίνη

1κ.σ.Μαρμελάδα ή Μέλι

1 ποτήρι Γάλα

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 Αυγό «ποσέ»

1 φέτα Ψωμί φαγόπυρου

1 ποτήρι χυμό

Γκρέιπφρουτ

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

3 αποξ. Βερίκοκα & 5 καρύδια

 

1φλ. Ρόφημα κρόκου κοζάνης

& 2 φρυγανιές φαγόπυρου

3 αποξ. δαμάσκηνα & 10 ανάλατα αμύγδαλα

 

1 Γιαούρτι 2% με κανέλα & 1 μπανάνα

1 πορτοκάλι & 5 καρύδια

 

1 μπανάνα

1φλ. Ρόφημα κρόκου κοζάνης

1φλ. Ρόφημα κρόκου κοζάνης

2 μπισκότα πολυδημητριακών

ΜΕΣΗΜΕ-ΡΙΑΝΟ

Φασόλια σούπα με καρότο, σέλινο, κρεμμύδι

1 μερίδα ανθότυρο

 

Ψάρι βραστό Κολοκυθάκια, καρότα, πράσο   σέλινο βραστά

1 μέτρια πατάτα βραστή

 

Αγκινάρες αλά πολίτα με καρότο, σέλινο, κρεμμύδι

1 μερίδα ανθότυρο

 

 

1 μερίδα Γαρίδες ψητές

1 μερίδα παντζάρια

 

1 μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως

4κ.σ.σάλτσα λαχανικών με μανιτάρια

2κ.σ. τυρί τριμμένο

Σαλάτα ρόκα-ντομάτα-άνιθος

 

1 μερίδα μπιφτέκια σόγιας

Λαχανάκια βρυξελλών – καρότα βραστά

1 μέτρια πατάτα βραστή

 

Κοτόπουλο ψητό

1 μερίδα παντζάρια

4κ.σ. ρύζι με φλοιό

 

ΑΠΟΓΕΥ-ΜΑΤΙΝΟ

1 Γιαούρτι 2% & μούρα αποξηραμένα & κανέλα

1 μπανάνα

1 γιαούρτι & κανέλα & 1 ακτίνιδιο & κανέλα

1φλ. Ρόφημα κρόκου κοζάνης

2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη

1 Γιαούρτι 2% & 3 αποξ. δαμάσκηνα & κανέλα

1 ποτήρι χυμό

Γκρέιπφρουτ & 5 καρύδια

 

1 Γιαούρτι 2% & 3 αποξ. δαμάσκηνα & κανέλα

ΒΡΑΔΙΝΟ

1 αυγό βραστό Σαλάτα ρόκα-ντομάτα-άνιθος-2κ.σ.αβοκάντο

 

1 μερίδα καστανό ρύζι

1 γιαούρτι

Κοτόπουλο βραστό

Με λαχανάκια βρυξελλών

Λαχανόσουπα με καρότο, πράσο, σέλινο, κρεμμύδι & πατάτα βραστή

1 μερίδα ανθότυρο

 

Χταπόδι βραστό λαδόξιδο

Σαλάτα ρόκα-ντομάτα-άνιθος σπανάκι-ρόκα

2κ.σ.αβοκάντο

 

1 γιαούρτι με κανέλα

2κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως

1 μήλο

 

Ντάκος κρητικός

(κρίθινο παξιμάδι, ντομάτα, ανθότυρο)

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Ο κίνδυνος με τις “γρήγορες” δίαιτες

Ο κίνδυνος με τις “γρήγορες” δίαιτες

Στη σημερινή εποχή, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι δυτικές κοινωνίες παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει πολλές από αυτές, χαρακτηρίζονται από την υπερκατανάλωση υλικών αγαθών. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία