Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Κάστανα: Τα διατροφικά τους οφέλη

Πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν κάστανα και έτσι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τα διατροφικά τους οφέλη.

Τώρα είναι η εποχή τους και πρωταγωνιστούν σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα κάστανα είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τη χαρακτηριστική τους γεύση και για τους ποικίλους τρόπους κατανάλωσής τους: Βρασμένα, καβουρδισμένα, αποξηραμένα ακόμα και με τη μορφή μαρμελάδας.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία; Παχαίνουν; Πόσα μπορούμε να καταναλώσουμε; Βάζοντας στο… μικροσκόπιο τα κάστανα απαντάμε παρακάτω σε όλα τα διατροφικά σας ερωτήματα.

Η διατροφική αξία του πολύτιμου καρπού

Τα κάστανα εντάσσονται στην ομάδα των ξηρών καρπών. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς αποτελούν μια πιο φτωχή θερμιδικά επιλογή.

Τα κάστανα παρέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών (100 γραμμάρια αποδίδουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών). Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), μέταλλα (χαλκός και το μαγνήσιο) και «καλά» λιπαρά.

Τα οφέλη για την υγεία

Η υψηλή διατροφική τους αξία συνεπάγει μια σειρά από οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανακουφίζουν από πεπτικά προβλήματα.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Προωθούν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.



Σε τι καταλήγουμε;

Ο υπέροχος αυτός καρπός δεν αποτελεί μόνο μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό

Ωστόσο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται υπολογίζοντας το σύνολο των θερμίδων και των λιπαρών που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ