Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Θρεπτικά συστατικά και ενίσχυση Ανοσοποιητικού

Προστατεύσετε τον εαυτό σας από μολύνσεις και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας.

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προσφέρει προστασία από εποχιακές ασθένειες όπως για παράδειγμα η γρίπη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων και οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Προστατεύσετε τον εαυτό σας από μολύνσεις και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας εντάσσοντας τις παρακάτω θρεπτικές ουσίες στο καθημερινό σας πλάνο διατροφής.

Πρωτεΐνες: Είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος

Είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, του άπαχου κρέατος, των πουλερικών, των αυγών, των οσπρίων, των προϊόντων σόγιας και των ανάλατων ξηρών καρπών.

Βιταμίνη Α: Βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από λοιμώξεις

Με τη Βιταμίνη Α διατηρούμε υγιή δέρμα και διάφορους ιστούς όπως του στόματος και του αναπνευστικού συστήματος.

Μπορείτε να την προσλάβετε από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή όπως γλυκοπατάτες, καρότα, καλαμπόκι, σπανάκι, κόκκινα πιπεριές, βερίκοκα, αυγά ή από τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη Α όπως γάλα και δημητριακά.

Βιταμίνη C: Σας προστατεύει από τη μόλυνση ενισχύοντας το σχηματισμό των αντισωμάτων, με αποτέλεσμα την ανοσία.

Εντάξτε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας με εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μανταρίνια ή κόκκινο πιπέρι, παπάγια, φράουλες, χυμό ντομάτας ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτή, όπως μερικά δημητριακά.



Βιταμίνη Ε: Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία.

Συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας με εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φυτικά έλαια , φουντούκια και φυστικοβούτυρο.

Ψευδάργυρος: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και μπορεί να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, ο σίδηρος, καθώς και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ανοσοαπόκριση.

Συμπερασματικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι απαραίτητη η ισορροπία του οργανισμού.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός εκτός από την πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, χρειάζεται επάρκεια ύπνου (τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα), τήρηση των κανόνων υγιεινής και σωστή διαχείριση του άγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ