Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ο διαβήτης τύπου 2 μειώνει την αποδοτικότητα του εγκέφαλου μέσα σε διάστημα 2 ετών

O διαβήτης προκαλεί σημαντική μείωση στις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. 

 

Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό φαίνεται να είναι η αυξημένη φλεγμονή στον ιστό και η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές έκαναν διάφορες εξετάσεις σε 65 συμμετέχοντες (μέσος όρος ηλικίας 66) σε έρευνα που κράτησε για 2 χρόνια, όπου σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις σχετικά με την γνωστική λειτουργιά του εγκεφάλου αλλά και για την επίδοση της μνήμης. Επίσης έκαναν βιοχημικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις επανελήφθησαν μετά από 2 χρόνια με τα παρακάτω αποτελέσματα:

Η γνωστική και μνημονική ικανότητα των συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2, μειώθηκε κατά 12% μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια. οι εξετάσεις των ασθενών χωρίς διαβήτη έμειναν στάσιμες.
Οι διαβητικοί συμμετέχοντες επίσης παρουσίασαν μια πτώση της τάξεως του 50% όσον αφορά την «αγγειοαντιδραστηκότητα» – την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να συρρικνώνονται μέσω ερεθισμάτων, το οποίο σαν διαδικασία, λειτούργει ως βασικός δείκτης της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

“Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν δυσλειτουργία της ρύθμισης της ροής του αίματος”. Σύμφωνα με τον έναν από τους 2 συγγραφείς της έρευνας Vera Novak ,MD,PHD. ” Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι ο διαβήτης και το ψήλο σάκχαρο στο αίμα, υπαγορεύουν τις χρόνιες αρνητικές επιδράσεις στις γνωστικές ικανότητες αλλά και στις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Οι αρνητικές επιδράσεις του διαβήτη στην ροή του αίματος αλλά και στην λειτουργιά των αιμοφόρων αγγείων είναι αποδεδειγμένες από προηγούμενες έρευνες , ωστόσο αυτή η έρευνα πρόσθεσε επιπλέον χώρο ώστε να συνδέσουμε αυτές τις επιδράσεις με τις αλλαγές στην λειτουργιά του εγκεφάλου.

“Αυτές οι συσχετίσεις μας έδειξαν τον δεσμό μεταξύ της ρύθμισης των αιμοφόρων αγγείων και την μείωση δράσης των γνωστικών ικανοτήτων, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 2 χρόνια” συμφώνα με την ερευνητική ομάδα.

Παρόλο που αυτή η έρευνα ήταν μικρή και θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού , τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν περεταίρω την συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και την δυσλειτουργία των γνωστικών ικανοτήτων. Προηγούμενες μελέτες, είχαν παρόμοια αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένης της συσχέτισης διαβήτη με τη νόσο Alzheimer.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis(a)hotmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ