Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Τα φρούτα… μας πάνε διακοπές!

Τα φρούτα του καλοκαιριού  και την πολύτιμη συνεισφορά  στην υγεία μας.

Καρπούζι

Ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού.

Λόγω του ότι το 90% του βάρους του αποτελείται από νερό το κάνει ιδιαίτερα δροσιστικό γι αυτό και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε λυκοπένιο.

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λίπη ενώ όπως και όλα σχεδόν τα φρούτα περιέχει υδατοδιαλυτές ίνες καθώς και ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αρκετοί επιστήμονες της υγείας συνειστούν την κατανάλωση του πριν από το γεύμα με άδειο στομάχι για να καθαρίζει ο οργανισμός από τις τοξίνες.

Πεπόνι

Η δεύτερη αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων μετά το καρπούζι. Περιέχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α από την κατηγορία των φρούτων η οποία έχει ενεργή δράση στην καλή όραση και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πλούσιο επίσης σε φώσφορο, ψευδάργυρο, μέταλλα, καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το πεπόνι συμβάλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. Τέλος η χαμηλή του θερμιδική αξία (35 θερμίδες/100 γραμμάρια) και το χρυσαφένιο χρώμα του είναι δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους ανταγωνίζεται το καρπούζι για τη θέση του «βασιλιά».

Φράουλες

Οι φράουλες οφείλουν το ζοφερό κόκκινο χρώμα τους στις φαινόλες που περιέχουν οι οποίες σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α δρουν ενάντια του καρκίνου, έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση. Ένα φλιτζάνι φράουλες (περίπου 5-8) καθημερινά, μας δίνει περισσότερη βιταμίνη C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Την πλούσια διατροφική αξία της φράουλας έρχονται να συμπληρώσουν η υψηλή περιεκτικότατα της σε βιταμίνη Α, νερό, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, ιώδιο το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο που συνεισφέρουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α η οποία συνεισφέρει στην καλή υγεία των ματιών.

Καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα τη μέρα καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α. πλούσιο σε καροτενοειδή, λυκοπένιο, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, νιασίνη, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε σίδηρο (2 βερίκοκα περιέχουν το 5% περίπου της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)δρα βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία ενώ ο χαλκός βοηθά το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.

  • Το ρόφημα κατά του πυρετού

Χυμός από πολτοποιημένα βερίκοκα με νερό και μέλι ενυδατώνει τον οργανισμό και του χαρίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να μειωθεί ο πυρετός.

  • Το πικρό κουκούτσι και η «γλυκιά» συνεισφορά του στην υγεία μας

Στο Πακιστάν υπάρχει μια φυλή, η ονομαζόμενη Χούνζα που είναι από τους μακροβιότερους λαούς στον κόσμο. Οι ίδιοι μάλιστα αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν όχι μόνο καταναλώνουν τόνους βερίκοκων αλλά τρώνε και τα κουκούτσια που είναι πολύ πικρά.

Η βιταμίνη Β17 ή αλλιώς αμυγδαλίνη που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα λέγεται πως «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η δράση της είναι κυρίως προληπτική και όχι θεραπευτική στην περίπτωση που ο καρκίνος εκδηλωθεί.

Ροδάκινο

Το ροδάκινο περιέχει βιταμίνη C, πρωτεΐνες, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, υδατάνθρακες, νερό, αντιοξειδωτικά, συμβολίζει τη γονιμότητα και δρα κατά των αιμορροΐδων.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βάριο βελτιώνει τη υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση καθώς ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες ροδάκινου και περισσότερες από 175 ποικιλίες νεκταρίνια.

Κεράσι

Οι επιστήμονες της υγείας και της διατροφής αναφέρουν το κεράσι ως «το πιο αντιφλεγμονώδη τρόφιμο».

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν πως η κατανάλωση κερασιών μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα έως και 50% ενώ την ίδια ώρα μια άλλη μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση χυμού από κεράσι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής στους υπέρβαρους αλλά και παχύσαρκους ενήλικες.

Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ το κόκκινο χρώμα τους το οφείλουν στην ανθοκυάνη, μια χρωστική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Αχλάδι

Ο Όμηρος ανέφερε το αχλάδι ως «δώρο των θεών» με βάση τα οφέλη του στην υγεία. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα αντικαθιστούν το γνωστό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» βάζοντας αντί για μήλο αχλάδι το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το αχλάδι θεωρείται το πιο υποαλλεργικό φρούτο γι αυτό και συνιστάται η κατανάλωση του σε άτομα που πάσχουν από διατροφικές αλλεργίες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ, νιασίνη, χαλκό.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βόριο βοηθά τον οργανισμό να «κρατά» το ασβέστιο στο σώμα προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την οστεοπόρωση. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κατανάλωση πριν την άσκηση καθώς παρέχει στον οργανισμό ενέργεια εξαιτίας της γλυκόζης και της φρουκτόζης που περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κατανάλωση αχλαδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε φυλλικό οξύ το οποίο προλαμβάνει τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη. Η κερσετίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στην φλούδα του αχλαδιού και λέγεται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων.

Επίσης ρίχνει την αρτηριακή πίεση, κατεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, συνεισφέρει στην καλή υγεία του παχέος εντέρου, έχει αντιφλεγμονώδη δράση ενώ ο χυμός του καταπραΰνει τα συμπτώματα δύσπνοιας στα παιδιά.

Σύκο

Άκρως καλοκαιρινό φρούτο και ιδιαίτερα αγαπητό στη Μεσόγειο.

Πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β1, Β2, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο το καθιστά ικανό για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλα οφέλη του στην υγεία είναι ότι δρα ενάντια στη δυσκοιλιότητα, συνεισφέρει στη μείωση του βάρους, προλαμβάνει τις παθήσεις της καρδιάς και συμβάλλει στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

Υπάρχουν επίσης μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα φύλλα της συκιάς έχουν αντιδιαβητική δράση.

Το σύκο τέλος θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό και βοηθά στην εξύψωση της ερωτικής λίμπιντο. Το σχήμα του λέγεται πως είναι ένας από τους λόγους που έχει αποκτήσει τη φήμη αυτή.

Δαμάσκηνο

Το πολύχρωμο πάζλ των καλοκαιρινών φρούτων ολοκληρώνεται με τα δαμάσκηνα.

Τα δαμάσκηνα (φρέσκα και ξερά) θεωρούνται το πιο ήπιο καθαρτικό το οποίο βοηθά τους μυς να αποβάλλουν όσα δεν χρειάζεται ο οργανισμός μέσω του εντέρου. Συνεισφέρουν με αυτό τον τρόπο κατά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, ψευδάργυρο, βιταμίνες. Συνιστάται η κατανάλωση τους από όσους πάσχουν από υπέρταση, αναιμία, νευρικές διαταραχές και τους λιποβαρείς.

Παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου στην κοιλιακή κυρίως χώρα ενώ ανακουφίζουν από τις εποχιακές αλλεργίες εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε οργανικό θείο.

Tα φρούτα στην υγεία μας

Tα φρούτα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής μας διατροφής γι αυτό και συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση 4-5 μερίδων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και οπλίζουν τον οργανισμό με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Σχεδόν όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι). Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την πολύτιμη συνεισφορά των φρούτων στην υγεία μας αλλά και στην ομορφιά μας.

Βοηθούνε στη μείωση του σωματικού βάρους

Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να χάνουν βάρος επισημαίνουν ειδικοί της επιστήμης της διατροφής. Αυτό γιατί προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και μας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μειώνεται λοιπόν κατ’ αυτόν τον τρόπο η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.

Δράση ενάντια στη δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες αποτελούν επίσης το «κλειδί» για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα καθώς επιταχύνουν τη διέλευση των τροφών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα φρούτα καλό θα είναι να καταναλώνονται με τη φλούδα διότι οι φυτικές ίνες που περιέχει ένα τρόφιμο βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη φλούδα του.

Στον καρκίνο

Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 30% περίπου των καρκίνων στις ανεπτυγμένες χώρες. Σχετικές έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου(οισοφάγου, εντέρου, μαστού, μήτρας).

Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου. Όλοι εξάλλου γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2002 έδειξε πως το 19% περίπου των καρκίνων του πεπτικού συστήματος παγκοσμίως οφείλεται στη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πέρα από τη διατροφή όμως για την πρόληψη του καρκίνου σημαντικό ρόλο παίζει και η γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Φροντίζουμε λοιπόν να αθλούμαστε συστηματικά, αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ, ελέγχουμε στο στρες μας.

Στην υπηρεσία της ομορφιάς

«Αφήστε τις κρέμες και πιάστε το πανέρι»

Τα φρούτα πέρα από την πολύτιμη συνεισφορά του στην υγεία μας που αναλύσαμε λεπτομερώς παραπάνω έχουν ενεργή δράση στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.

Σχεδόν όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία έχει αναζωογονητική και τονωτική δράση για την επιδερμίδα καθώς είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια βιταμίνη καταπολεμά τα σημάδια της ακμής ενώ προλαμβάνει και την εμφάνιση της.

Η βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη βοηθά στο να απορροφούν τα κύτταρα αποτελεσματικά το οξυγόνο και έχει ενεργή δράση στην καλή όραση. Σκοτσέζοι επιστήμονες μάλιστα λένε το εξής ρητό «Αφήστε τις κρέμες και πιάστε το πανέρι».

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση δύο επιπλέον μερίδων φρούτων την ημέρα ήταν αρκετή για να χαρίσει στο δέρμα των εθελοντών λάμψη και γοητεία. Το πόρισμα εξέπληξε όλους καθώς οι ενδείξεις ήταν απτές σε μόλις 6 εβδομάδες.

Τα άτομα επίσης που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων θεωρούνταν από τους τρίτους περισσότερο ελκυστικά σε σχέση με τα άτομα που γεύονταν μικρότερες ποσότητες. Τα φρούτα προστατεύουν επίσης τα δόντια από τον σχηματισμό πλάκας.

Κλείνοντας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως «Η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας» και το κάθε φρούτο είναι ένα τρόφιμο-θείο δώρο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε όμορφοι εξωτερικά και εσωτερικά.

Tips

  • Να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα
  • Προτιμάμε τα βιολογικά
  • Να πλένονται καλά πριν τη χρήση
  • Να καταναλώνονται με τη φλούδα
  • To γεγονός ότι δεν χρειάζονται μαγείρεμα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για «γρήγορο» φαγητό.
  • Προσοχή στην αποθήκευση

Δημοσιογραφική επιμέλεια κειμένου
Θεοδώρα Τζανή
Δημοσιογράφος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
doratn22@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ