Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπεριάς

Η piperlongumine (PL), έχει δείξει δραστικότητα έναντι πολλών καρκίνων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Chemistry, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χημική διαδικασία των αντικαρκινικών ιδιοτήτων μιας πικάντικης Ινδικής πιπέριας που ονομάζεται  long pepper.

Το μυστικό βρίσκεται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται piperlongumine (PL), το οποίο έχει δείξει δραστικότητα έναντι πολλούς καρκίνους συμπεριλαμβανομένων του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, στο λέμφωμα, στη λευχαιμία, στους πρωτογενείς όγκους του εγκεφάλου και του γαστρικού καρκίνου.

Χρησιμοποιώντας κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μοριακές δομές που δείχνουν πως η χημική δομή μετασχηματίζεται μετά την κατάποση. Το PL μετατρέπει σε hPL, ένα δραστικό φάρμακο που φιμώνει ένα γονίδιο που ονομάζεται GSTP1. Το γονίδιο GSTP1 παράγει ένα ένζυμο αποτοξίνωσης που συχνά βρίσκεται σε υπερβολικά επίπεδα στους όγκους.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα μας θα επιτρέψει επιπλέον προσπάθειες ανάπτυξης φαρμάκων για τη βελτίωση της δραστικότητας των PL για χρήση σε ένα ευρύ φάσμα των θεραπειών του καρκίνου», δήλωσε ο Kenneth Westover, βοηθός καθηγητής της βιοχημείας και της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, UT Southwestern Medical Center. “Αυτή η έρευνα είναι μια θεαματική επίδειξη της δύναμης της κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ.”

Η κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ επιτρέπει στους επιστήμονες να καθορίσουν μοριακές δομές που αποκαλύπτουν πώς τα μόρια αλληλεπιδρούν με τους στόχους, σε αυτή την περίπτωση πώς το PL αλληλεπιδρά με το GSTP1. Η προβολή των δομών βοηθά στην ανάπτυξη φαρμάκων για τους στόχους αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ