Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε καρδιοπαθείς.
“Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας, όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό , που είναι ήδη γνωστό , αλλά και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή,” είπε η ερευνήτρια Dr. Giovanni de Gaetano που είναι επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και πρόληψης στο I.R.C.C.S. Neuromed Ιnstitute στο Pozzilli, της Ιταλίας.
” Όλες οι αιτίες θανάτου μειώθηκαν σημαντικά τόσο στους ανθρώπους που ακολουθούσαν σε μέσο επίπεδο την μεσογειακή διατροφή, αλλά κυρίως σε άτομα που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή,” η De Gaetano πρόσθεσε. «Η μείωση της θνησιμότητας στην ομάδα αυτή ήταν περίπου 37 %.”
Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 1.200 ασθενείς στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης παρακολούθησης μόλις επτά χρόνων, 208 έχασαν τη ζωή τους.
Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου συνδέοταν κυρίως με την υψηλότερη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων από την μεσογειακή διατροφή , τα τρόφιμα αυτά ήταν : τα λαχανικά, ατ ψάρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της European Society of Cardiology, στη Ρώμη. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Η De Gaetano συμβουλεύει τους γιατρούς να ρωτούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Να συνεχίσουν να συνταγογραφούν καρδιαγγειακά φάρμακα – στατίνες, ασπιρίνη, ό, τι θέλουν -. Αλλά να μην χρησιμοποιούν τα φάρμακα ως μόνο τρόπο για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου και να δίνουν προτάσεις για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.