Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει προστατευτικές  ιδιότητες

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε καρδιοπαθείς.

“Η υιοθέτηση της  μεσογειακής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας, όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό , που είναι ήδη γνωστό , αλλά και  σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή,” είπε η ερευνήτρια Dr. Giovanni de Gaetano που είναι επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και πρόληψης στο I.R.C.C.S. Neuromed Ιnstitute στο  Pozzilli, της  Ιταλίας.

Όλες οι αιτίες θανάτου μειώθηκαν σημαντικά τόσο στους ανθρώπους  που ακολουθούσαν σε  μέσο επίπεδο την μεσογειακή διατροφή, αλλά κυρίως σε άτομα που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή,” η De Gaetano πρόσθεσε. «Η μείωση της θνησιμότητας   στην ομάδα αυτή ήταν περίπου 37 %.”

Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 1.200 ασθενείς στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης παρακολούθησης μόλις επτά χρόνων, 208 έχασαν τη ζωή τους.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου συνδέοταν κυρίως με την υψηλότερη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων από την μεσογειακή διατροφή , τα τρόφιμα αυτά ήταν : τα λαχανικά, ατ  ψάρια, τα  φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση  της European Society of Cardiology, στη Ρώμη. Η έρευνα που παρουσιάστηκε  στις συνεδριάσεις θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η De Gaetano συμβουλεύει τους  γιατρούς  να ρωτούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Να συνεχίσουν να συνταγογραφούν καρδιαγγειακά φάρμακα – στατίνες, ασπιρίνη, ό, τι θέλουν -. Αλλά να μην χρησιμοποιούν τα φάρμακα ως μόνο τρόπο για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου και να δίνουν προτάσεις για την υιοθέτηση  υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ