Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Φάβα: Μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Η φάβα, είναι ένα εδώδιμο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Fabaceae που  καλλιεργούνται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του κόσμου.

Τα λάχανα, και  τα νέα μπουμπούκια τους  που μπορούν να καλλιεργηθούν από οποιοδήποτε φυτό ή φυτικό σπόρο, έχουν από καιρό θεωρηθεί τροφή για την υγεία στην Ιαπωνία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Scienceshows έδειξε  πως η φάβα και οι  φύτρες φασολιών μπορεί να έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από άλλα εμπορικά διαθέσιμα λαχανικά.

Έχει βρεθεί ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των βλαστών από τα φασόλια της φάβας είναι υψηλή και είναι επίσης μια καλή πηγή L-3,4-διυδροξυφαινυλαλανίνης (L-DOPA), αλλά δεν υπήρξε καμία λεπτομερής αξιολόγηση αυτών των συστατικών σε φύτρες φασολιών φάβας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αντιοξειδωτικές δραστηριότητες της L-dopa με χρήση της ανάλυσης σάρωσης 2,2-διφαινυλ-1-picrylhydrazyl. L-DOPA που έδειξε υψηλή αντιοξειδωτική δράση, αλλά οι απομονωμένοι  γλυκοζίτες kaempferol έδειξαν αδύναμη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η L-DOPA συνέβαλε στην αντιοξειδωτική δράση των φύτρων φασολιών της φάβας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φύτρες φασολιών της φάβας έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε L-dopa και της διαφοράς στους  γλυκοζίτες kaempferol.

Θα μπορούσαν επομένως να είναι χρήσιμες στην δίαιτα ως μια ελκυστική και εύγευστη πηγή αντιοξειδωτικών για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ