Logodiatrofis.gr
ΑυτοάνοσαΜε αποψη... (dGrigorakis blog)

Σκλήρυνση κατά Πλάκας και διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην αναχαίτηση της έξαρσης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα δεκάδες αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν σήμερα τη δημόσια υγεία.

Έτος-επιστημονικό σταθμό για μένα αποτελεί το 2003, κατά το οποίο ολοκλήρωσα και παρουσίασα το βιβλίο μου Διατροφή και Σκλήρυνση κατά Πλάκας (M.S.).

Το βιβλίο αυτό παρουσίαζε, μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, όλες τις επιστημονικές πληροφορίες που είχα συγκεντρώσει από την πανεπιστημιακή μου φοίτηση και τη μετεκπαίδευσή μου στο τμήμα Χρόνιων Παθήσεων του Boston Medical Center το 1996 σχετικά με τη διατροφική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

Ουσιαστικά, μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία τεκμηριωμένη προσέγγιση ελληνικού βιβλίου στο θέμα της διατροφικής αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παρά μόνο σε επίπεδο άρθρων και ανέκδοτων διαιτών, χωρίς όμως έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας να μην έχουν σωστή διατροφική πληροφόρηση και να υπόκεινται σε μια διαρκή παραπλάνηση.

Ταυτόχρονα, η τότε ιατρική αντίληψη σχεδόν απαξίωνε το ρόλο της διατροφής στη νόσο, γεγονός το οποίο είχα κατακρίνει στην προσωπική μου τοποθέτηση στο εν λόγω βιβλίο.

Στη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης της νόσου, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος έλαμπε διά της απουσίας του!

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να προσεγγίσω το όλο ζήτημα με όσο πιο επιστημονικό τρόπο μπορούσα, αλλά και με σημαντικό δέος προς την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Κατά την καταγραφή των πληροφοριών, ανακάλυψα πλήθος δεδομένων που ενέπλεκαν ήδη γνωστές ουσίες, όπως οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, στην αντιμετώπιση και στην εξέλιξη της νόσου.

Αναρίθμητα επικαιροποιημένα δεδομένα, μου υποδείκνυαν ένα επιστημονικό μονοπάτι πρωτόγνωρο.

Πολλαπλά στοιχεία και νεότερες επιστημονικές έρευνες, είτε επιδημιολογικές είτε κλινικές, στην ουσία κατέληγαν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα: αναδείκνυαν την πολύτιμη δράση διάφορων θρεπτικών ουσιών στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και γενικότερα στη σταθεροποίηση της ανθρώπινης υγείας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα δεκάδες αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν σήμερα τη δημόσια υγεία. Τόσο από την έρευνα όσο και από τη διαρκή επαφή με τους ασθενείς στη διαιτολογική μου μονάδα, συνειδητοποίησα ένα πολύ σημαντικό δεδομένο: Όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν ως επίκεντρο της διαταραχής τους το ανοσοποιητικό σύστημα και λίγο έως πολύ τον ίδιο μηχανισμό προσβολής.

Επομένως, οι ερευνητικές πληροφορίες που αφορούν το ανοσοποιητικό αυτό καθαυτό, στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι περίπου οι ίδιες και για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο έρχομαι σε επαφή με ασθενείς με κάθε είδους αυτοάνοση πάθηση, αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά μια απίστευτη έξαρση των συγκεκριμένων νοσημάτων.

Για παράδειγμα, το 2003 (όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο μου), οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας στην Ελλάδα αριθμούσαν περίπου 5.000, ενώ σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, υπολογίζονται σε 12.500 περιστατικά (αύξηση αριθμού πασχόντων κατά 250%!).

Σχεδόν το σύνολο των ασθενών έχει άγνοια (ή ακόμα και αμφισβητεί) για τον ρόλο της διατροφής στην πάθησή τους.

Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η όλη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων νοσημάτων πολλές φορές αφορά μόνο το όργανο-στόχο (π.χ. δέρμα στην περίπτωση της ψωρίασης, θυρεοειδή στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto κ.λπ.), χωρίς να ασχολείται καθόλου με τη βάση του προβλήματος, η οποία αναμφισβήτητα είναι το ανοσοποιητικό. Κατ’ ουσία, δηλαδή, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να «κουκουλώνει» ένα πρόβλημα, αγνοώντας το επίκεντρο και την ουσία του.

Κατά την επαγγελματική μου διαδρομή, έχω καταγράψει περιπτώσεις (ένα περιστατικό με σκλήρυνση κατά πλάκας, δύο με ψωρίαση και δύο με λεύκη) όπου, με την κατάλληλη προσοχή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, υπήρξε αναστροφή και ενδεχομένως ίαση του προβλήματος.

Αυτό βέβαια δεν μπορώ να το ισχυριστώ για όλους και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά πιστεύω ότι και μόνο η έστω περιορισμένη καταγραφή ιαθέντων αυτοάνοσων περιστατικών προσδίδει μια ουσιαστική ελπίδα σε όλους τους πάσχοντες.

Τους υπενθυμίζει ότι, αντί να περιμένουν χωρίς αντίδραση το «μοιραίο», μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να βελτιώσουν τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Σε κάθε περίπτωση έχουν χρέος να το πράξουν απέναντι στην υγεία τους. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι γνωστό, αλλά τουλάχιστον προσδίδει μία πολύ σημαντική ελπίδα!

Περισσότερες πληροφορίες για την διατροφική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Διατροφή & Σκλήρυνση Κατά Πλάκας»:

 Διατροφή και Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Αποκτήστε και εσείς το βιβλίο «Διατροφή & Σκλήρυνση Κατά Πλάκας»

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος του Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ