Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να χάσω βάρος. Χρειάζομαι τη βοήθεια σας

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Γεια σας. Είμαι 15 ετών. Έχω ύψος 1,50cm και βάρος 49-50 κιλά, τα οποία πήρα λόγω κατάθλιψης και δεν μπορώ να τα χάσω. Κάνω 10 χρόνια μπαλέτο και θα ήθελα να μου στείλετε μια διατροφή καθώς μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να χάσω βάρος. Χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Είμαι απελπισμένη.

Απάντηση: Σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης βάρους –ηλικίας  για παιδιά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) βρίσκεσαι ανάμεσα στην 50η και 75η εκατοστιαία θέση ,αυτό σημαίνει πως το βάρος σου είναι φυσιολογικό και πως το 75% των παιδιών της ηλικίας σου έχουν αυτό το βάρος . Επίσης  η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, μας δείχνει ότι το  ιδανικό σου βάρος είναι τα 45  κιλά ,που είναι πολύ κοντά στο  πραγματικό σου βάρος.

Είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία που αναπτύσσεσαι ακόμη να τρώς  σωστά και υγιεινά χωρίς υπερβολές και χωρίς ελλείψεις. Μην απελπίζεσαι και μην καταφύγεις σε ακραίες δίαιτες. Πρέπει να φροντίσεις  να έχεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία να καλύπτει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά  .

Διατροφικές συμβουλές:

  • Κατανάλωση 5-7μερίδων  φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 2-3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα 5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% και σε 30γρ. τυρί.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά).
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Συνδυασμός του κρέατος ή το ψαριού  με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και απαραίτητη κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινου κρέατος
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

Καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο που να μπορεί να προσαρμόσει το διαιτολόγιό σου στις ιδιαίτερες  ανάγκες της ηλικίας σου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ