Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Μεσογειακή Αναιμία και Διατροφή

Η μεσογειακή αναιμία, που ονομάζεται επίσης αναιμία του Cooley, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη.

Η κατάσταση είναι πιο συχνή σε ανθρώπους της Ιταλίας, Ελλάδας, Αφρικής, Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Συνήθως προκαλεί πρόωρο θάνατο, αν και οι βελτιωμένες θεραπείες αυξάνουν την παράταση του προσδόκιμου ζωής. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι, και η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα.

Η δίαιτα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη μείωση των επιπλοκών από τη νόσο αυτή.

Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου

Η μεσογειακή αναιμία ενέχει κίνδυνο υπέρβασης των επιπέδων σιδήρου.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κατάλληλη ποσότητα σιδήρου στη διατροφή σας. Εάν λαμβάνετε τακτικές μεταγγίσεις αίματος, έχετε ένα πολύ υψηλότερο κίνδυνο της υπερφόρτωσης σιδήρου, και θα πρέπει να είναι επιμελής στην αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε μαγειρικά σκεύη σιδήρου.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο:

Τα στρείδια, το συκώτι, το μοσχάρι, το χοιρινό, τα φασόλια, το βόειο κρέας, το φυστικοβούτυρο, το τόφου, τα βρεφικά δημητριακά, η κρέμα σιταριού, τα περισσότερα δημητριακά, τα δαμάσκηνα, το καρπούζι, το σπανάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σταφίδες, το μπρόκολο, τα μπιζέλια,  τα φασόλια και η φάβα.



Ασβέστιο και Μεσογειακή αναιμία

Η ίδια η ασθένεια, καθώς και οι παρενέργειες ορισμένων θεραπειών μπορεί να επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας, σύμφωνα με το Institute of Anemia of Cooley.

Πρέπει ο ασθενής να πάρει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D στη διατροφή του, διότι είναι σημαντική για την καταπολέμηση της οστικής απώλειας.

Η βιταμίνη D είναι κυρίως διαθέσιμη στη διατροφή μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι επίσης μια πλούσια πηγή ασβεστίου. Μερικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι επίσης πλούσια και σε σίδηρο, όπως το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οπότε θα πρέπει να περιορίζονται ή και να αποφεύγονται εντελώς.

Αν είναι δύσκολο να ικανοποιούνται οι ανάγκες για αυτές τις θρεπτικές ουσίες μέσω της διατροφής τους, θα ήταν ωφέλιμη η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατόπιν σύστασης γιατρού.

Μαγνήσιο και Μεσογειακή αναιμία

Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που πιο συχνά επηρεάζει τους ανθρώπους της Μεσογείου.

Μερικές παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα μαγνησίου επηρεάζουν αυτή την κατάσταση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να συμβάλουν σε μερικές από τις ανωμαλίες που προκαλούν αυτή την ασθένεια.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος του «Haemotologica», διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική λήψη μαγνησίου βελτιώνει αρκετές από αυτές τις ανωμαλίες.

Έρευνα σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  ”Blood”, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια με μεσογειακή αναιμία με μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βελτίωναν την αναιμία τους, ενώ με μια δίαιτα χαμηλή σε μαγνήσιο η αναιμία επιδεινωνόταν.

Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο – όπως τα φασόλια, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τι ισχύει με τη γλουτένη;

Η αδιάγνωστη κοιλιοκάκη ήταν υπεύθυνη για την αποτυχία της ανάπτυξης ενός παιδιού με μεσογειακή αναιμία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ”Journal of Pediatric Hematology / Oncology”.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτή η αλλεργία είναι υποδιαγνωσμένη ως αιτία των προβλημάτων της ανάπτυξης στα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και χρήζει πιο προσεκτική εξέταση.

Όταν το παιδί έκανε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, κέρδισε βάρος και άρχισαν τα επίπεδα σιδήρου να αυξάνονται.

Ενώ αυτή η έκθεση σαφώς επικεντρώθηκε σε μία μόνο επιπλοκή της αλλεργίας στη γλουτένη σε αυτή την κατάσταση, οι αλλεργίες και οι ευαισθησίες στη γλουτένη έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων σε πολλές συνθήκες.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πτυχιούχο διατροφολόγο σχετικά με την εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης και μπορεί να δείτε τα επίπεδα σιδήρου να αλλάζουν προς το καλύτερο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ