Logodiatrofis.gr
Αυτοάνοσα

Πως βιώνουν οι ασθενείς μια χρόνια Αυτοάνοση νόσο

Συνηθίζουμε να περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις τόσο του εαυτού μας, όσο και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, διαπιστώνοντας τελικά πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία αναγνώρισης των βαθύτερων σκέψεων, κινήτρων και συναισθημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, φαντάζεστε πόσο πιο δύσκολη μπορεί να είναι και η κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των ατόμων που υποφέρουν από χρόνιες διαταραχές του ανοσοποιητικού.

Η διάγνωση μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης επιφέρει έναν καταιγισμό αλλαγών όχι μόνο στη ζωή του ατόμου, αλλά και στον άμεσο κοινωνικό του περίγυρο, γεγονός το οποίο καθιστά σημαντική την προσαρμογή όλων στις νέες συνθήκες.

Ωστόσο, η αναφερόμενη προσαρμογή ή η σκέψη για την επερχόμενη εφαρμογή της έχει συχνά ως φυσικό επακόλουθο υψηλά επίπεδα στρες για όλους.

Έτσι, το άτομο, πάσχον ή υγιές (συγγενής ασθενών), υιοθετεί συμπεριφορές απέναντι στην ασθένεια, ώστε να προσεγγίσει τα συμπτώματά της, σχηματίζοντας γνωστικές αναπαραστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα τη διαχειριστεί μετέπειτα.

Με άλλα λόγια, το άτομο καλείται να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του υπό το πρίσμα της ασθένειας.

Σε αντιδιαστολή, όμως, παράγοντες οι οποίοι προκαλούν στρες στην καθημερινή ζωή, όπως ευθύνες, μη διαθέσιμοι πόροι και άλλα, καθιστούν τη διαδικασία ψυχολογικής προσαρμογής στο πλαίσιο της πάθησης μια μακροπρόθεσμη και δύσκολη υπόθεση, συμβάλλοντας στην ολοένα πιο αρνητική συναισθηματική φόρτιση των πασχόντων.

Ένα μέρος των δημοσιευμένων μελετών εξετάζει την επίδραση επαγωγής των δυσάρεστων συναισθημάτων και του αυξημένου στρες στην αντίληψη της υγείας σε νοσηρό πληθυσμό.

Αναλυτικά, οι Solovery και Birnbaum (2011) διαπίστωσαν ότι μετά την επαγωγή αρνητικής διάθεσης σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, αυτά αναφέρουν μεγαλύτερο πόνο και περισσότερη ευαλωτότητα στην έκφραση νοσηρών συμπτωμάτων, ανεξαρτήτως ρεαλιστικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι άτομα που υποβλήθηκαν σε διεργασίες επαγωγής αρνητικών συναισθημάτων, ανέφεραν δύο ή τρεις φορές περισσότερα συμπτώματα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς που βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ανησυχία, φόβο και αρνητική διάθεση, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη εγρήγορση σχετικά με την αντίληψη των συμπτωμάτων τους και αυξημένη προσοχή στις πληροφορίες που δίνει το σώμα, όπως και υψηλά ποσοστά απόδοσης και βίωσης συμπτωματικών εκδηλώσεων (π.χ. πόνο).

Για την ακρίβεια, οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να μην πρέπει να γίνονται αντιληπτές σε τέτοια ένταση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος πυροδότησης του στρες.

Σύμφωνα με μελέτες, η αρνητικά διακείμενη αναπαράσταση της ασθένειας έχει διαπιστωθεί ότι είναι συνέπεια και ενός μη υποστηρικτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις που παρέχουν συναισθηματική και υλική υποστήριξη, φαίνεται πως συνδράμουν στη συνολική ευημερία του ατόμου.

Από τη μία πλευρά, η υπερπροστασία από τους συγγενείς και φίλους καθιστά πολλές φορές ισχυρή την ταυτότητα της ασθένειας, γεγονός που πιθανώς επιφέρει φόβο.

Από την άλλη πλευρά, η απουσία της κοινωνικής στήριξης έχει συσχετιστεί με αρνητική έκβαση της υγείας, εξαιτίας της περιορισμένης κινητοποίησης του ατόμου.

Τέλος, δεν μπορεί να παραλειφθεί και ο σημαντικός ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εξαιτίας της ευρείας εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και άλλα), δίνονται όλο και περισσότερες ευκαιρίες ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την υγεία.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα των Patel, Chang, Greysen και Chopra (2015) το 23% των ασθενών παρακολουθεί ενημερώσεις αναφορικά με το πρόβλημα υγείας κάποιου διαδικτυακού φίλου και το 11-15% αναζητά ή αναρτά πληροφορίες για ζητήματα υγείας ευρέος φάσματος.

Συνολικά, έχει διαπιστωθεί ότι η κοινωνικοποίηση και κινητοποίηση του ασθενούς αποτελούν χαρακτηριστικά αποτελέσματα της παραπάνω αλληλεπίδρασης.

Ωστόσο, ένα σύνολο ερευνών υποστηρίζει ότι το άτομο το οποίο «βομβαρδίζεται» από πολλαπλές πληροφορίες, είναι πιθανό να αισθανθεί πίεση και από υπερβολική ανησυχία να παραμείνει αδρανές όσον αφορά την πρόληψη της υγείας του.

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος του Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ