Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Συχνή κατανάλωση καφέ με μέτρο δεν προκαλεί αφυδάτωση σε νεαρούς ενήλικες άνδρες

H μέτρια, κατανάλωση καφέ, δε προκαλεί αφυδάτωση σε νεαρούς ενήλικες άνδρες.

 

Κατανάλωση καφέ με μέτρο

Διαφορές στην ισορροπία υγρών του σώματος μεταξύ καφέ και κατανάλωσης νερού δε παρατηρήθηκαν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει, η μέτρια κατανάλωση καφέ παρέχει παρόμοια επίπεδα ενυδάτωσης με το νερό σε εκείνους που καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από υγρά – περίπου 60% στο μέσο ενήλικα άνδρα, αυτό όμως εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τη κατάσταση της υγείας του. Για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, η κατάσταση των υγρών ελέγχεται από ένα φάσμα ορμονών, και η ποσότητα υγρών που καταναλώνεται επηρεάζει την ενυδάτωση των σωματικών ιστών. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε τα σωματικά υγρά μέσα σε ένα υγιές εύρος, και η αφυδάτωση που θα συμβεί από την απώλεια της μάζας του σώματος να βρίσκεται μεταξύ 1% και 3%. Η τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ως προς τη πρόσληψη νερού είναι 2,5 λίτρα / ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα, παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία σχετικά με το ποσό που πραγματικά απαιτείται.

Η επιστημονική κοινότητα έχει συζητήσει για πάνω από 80 έτη, κατά πόσον ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές (ένα μέσο φλιτζάνι 100-140 mg καφεΐνης), έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία των υγρών. Η καφεΐνη επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την ισορροπία των υγρών, και, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 500 mg), έχει διουρητικό (απώλεια υγρών) αποτέλεσμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα που δε πίνουν τακτικά καφεϊνούχα ποτά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον ο οργανισμός συνηθίζει την έκθεση στη καφεΐνη και εάν η διουρητική της δράση μπορεί να μειωθεί. Σε αυτή τη περίπτωση πίνοντας καφέ θα προστίθενται υγρά, κρατώντας έτσι το σώμα ενυδατωμένο, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε 50 υγιείς άνδρες (μέσος όρος ηλικίας 28 ετών) οι οποίοι είναι τακτικοί καταναλωτές καφέ (3-6 φλιτζάνια / ημέρα). Σε αυτό το είδος μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο δοκιμές, που διήρκησαν τρεις ημέρες. Στη μία δοκιμή, η παρέμβαση αποτελούνταν από τέσσερα φλιτζάνια καφέ των 200 ml (έλεγχος αντοχής, περιελάμβανε 4 mg καφέ ανά κιλό σωματικού βάρους). Στην άλλη, ο έλεγχος, αποτελούνταν από τέσσερα φλιτζάνια νερό των 200 ml. Μετά από μια περίοδο 10 ημερών, κανονικής κατανάλωσης φαγητού και ποτού, οι συμμετέχοντες περνούσαν στη δεύτερη δοκιμή. Κατά τη διάρκεια των δύο δοκιμών, για κάθε συμμετέχων είχε καθοριστεί ατομική ελεγχόμενη δίαιτα βασισμένη στις διατροφικές του συνήθειες και στη συνήθη κατανάλωση υγρών του. Παρέχονταν όλα τα τρόφιμα και ποτά. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο τροφίμων για τις ημέρες των δοκιμών, καθώς, μ’ αυτό τον τρόπο οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναλύσουν τη κατανάλωση που έκαναν στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα, η κατάσταση ενυδάτωσης αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια σειρά από επικυρωμένες τεχνικές αξιολόγησης των επιπέδων υδάτωσης, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου του διπλού ισοτοπικού προσδιορισμού του νερού (το πιο αξιόπιστο, μέχρι στιγμής, τεστ μέτρησης διακυμάνσεων των υγρών του σώματος), και εξετάσεις αίματος και ούρων για την ανίχνευση των δεικτών ενυδάτωσης. Μετρήθηκε επίσης η σωματική μάζα πριν και μετά τη παρέμβαση.

Καμία σημαντική αλλαγή στο συνολικό νερό του σώματος δε βρέθηκε μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και νερού. Το σωματικό βάρος παρουσίασε μικρή μείωση στο διάστημα των τριών ημερών στις δύο δοκιμές, αλλά η διαφορά (0,2%) δεν ήταν αρκετή ώστε να υποδηλώνει αφυδάτωση. Οι δείκτες ενυδάτωσης στο αίμα και στα ούρα δεν έδειξαν καμία διαφορά, εκτός της υψηλής απέκκρισης νατρίου στα ούρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής του καφέ, σε σύγκριση με τη δοκιμή του νερού.

Τα τρέχοντα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα καφεϊνούχα ποτά για την εξασφάλιση μιας υγιούς κατάστασης ενυδάτωσης, τουλάχιστον για τους νέους υγιείς άνδρες που καταναλώνουν συστηματικά καφέ. Φαίνεται ότι σε αυτήν την υποομάδα του πληθυσμού, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στις καθημερινές απαιτήσεις σε υγρά, χωρίς να διακυβεύεται η επάρκεια της ενυδάτωσης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υγείας για την ενυδάτωση.

 

Ιωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


v.iwanna(a)windowslive.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ