Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το ανθεκτικό άμυλο υψηλής αμυλόζης βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία σε γυναίκες.

 

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που έχει ευεργετικές μεταβολικές επιδράσεις όπως η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων αυτών στις γυναίκες.

Η μελέτη έγινε σε 43 υγιείς γυναίκες (φυσιολογικού βάρους αλλά και παχύσαρκες) προ και μετεμμηνοπαυσιακές ηλικίας 22-68 ετών. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη,διπλή τυφλή με εικονικό φάρμακο. Το ανθεκτικό άμυλο 260 διαμορφώθηκε σε σνακ και δοκιμάστηκε σε δύο δόσεις: 15g και 30g ανά ημέρα. Ένα σνακ ίσης θερμιδικής αξίας που διαμορφώθηκε από εύπεπτο άμυλο αραβοσίτου χρησιμοποιήθηκε ως σνακ ελέγχου. Οι συμμετέχουσες κατανάλωσαν τα σνακ για διαστήματα 4 εβδομάδων με μια περίοδο ξεπλύματος 4 εβδομάδων ανάμεσα στις 3 φάσεις της μελέτης. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αξιολογήθηκε στο τέλος κάθε περιόδου της μελέτης χρησιμοποιώντας μια ενδοφλέβια δοκιμή ανοχής στη γλυκόζη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο υψηλής αμυλόζης βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη στο συνδιασμένο γκρουπ των προ και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η βασική τιμή ευαισθησίας στην ινσουλίνη και η περίμετρος μέσης επηρέασαν την ανταπόκριση.

Ένα υποσύνολο γυναικών με ασυνήθιστα υψηλή ινσουλινοευαισθησία ανιχνεύθηκε και καμία βελτίωση δεν παρατηρήθηκε σε αυτό το υποσύνολο. Για τις υπόλοιπες γυναίκες, παρατηρήθηκε μια βελτίωση της τάξης του 26% στην ινσουλινοευαισθησία μετά την κατανάλωση των σνακ που περιείχαν 30g ανθεκτικό άμυλο σε σχέση με τα σνακ που δεν περιείχαν ανθεκτικό άμυλο. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν επίσης από την περιφέρεια μέσης με μεγαλύτερη βελτίωση να παρατηρείται στις γυναίκες με μεγαλύτερες περιφέρειες μέσης.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ