Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

7 λόγοι για να τρώμε μύρτιλο

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για τα superfoods

Αυτά μπορεί να είναι λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, φυτά, φύκια, των οποίων οι παροχές στον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά, είναι ανώτερες από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό και μπορούν να συμβάλλουν στη υγεία και την ευεξία του ατόμου. Οι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες ανάγκες την καθημερινότητας, μας αποδυναμώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι. H φύση όμως είναι σύμμαχος μας καθώς μπορούμε να προσλάβουμε  τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυσικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακόμα και αν καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα.

Το τελευταίο καιρό έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μύρτιλο, από τις βιομηχανίες τροφίμων και τους καταναλωτές καθώς το μύρτιλο περιέχει αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το μύρτιλο και έχουν βρεθεί οι παρακάτω πιθανές προστατευτικές του ιδιότητες:

  1. Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β – Καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.
  2. Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός τους θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι συνεχίζονται.
  3. Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου με τη μείωση της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος.
  4. Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη ή μη ανοχή της γλυκόζης.
  5. Φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Επίσης, μελέτες που έχουνε γίνει σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη.
  6. Έχει βρεθεί πως πιθανόν το μύρτιλο να έχει επίδραση έναντι των λοιμόξεων του ουροποιητικού.
  7. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Όπως μπορούμε να δούμε η προάσπιση του οργανισμού μας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω φυσικών προϊόντων. Το μύρτιλο είναι μόνο ένα από τα δεκάδες είδη προϊόντων που υπάρχουν τα οποία φαίνεται να έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Με τους σωστούς συνδυασμούς των προϊόντων μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε όλα τα συστατικά εκείνα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει ευεξία, ζωντάνια και μία ασπίδα απέναντι σε κάποιες ασθένειες, ακόμα και σε πρόωρη φυσική φθορά.

References

  1. Reed J. Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42:301-316.
  2. Youdim KA, McDonald J, et al. Potential role of dietary flavonoids in reducing microvascular endothelium vulnerability to oxidative and inflammatory insults ( small star, filled). J Nutr Biochem. 2002;13:282-288.
  3. Schmidt BM, Howell AB, et al. Effective separation of potent antiproliferation and antiadhesion components from wild blueberry (Vaccinium angustifolium Ait.) fruits. J Agric Food Chem. 2004;52:6433-6442.
  4. Roy S, Khanna S, et al. Anti-angiogenic property of edible berries. Free Radic Res. 2002;36:1023-1031.
  5. Katsube N, Iwashita K, et al. Induction of apoptosis in cancer cells by Bilberry (Vaccinium myrtillys) and the anthocyanins. J Agric Food Chem. 2003;51:68-75.
  6. Kalt W, Ryan DA, et al. Interspecific variation in anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity among genotypes of highbush and lowbush blueberries (Vaccinium section cyanococcus spp.).J Agric Food Chem. 2001;49:4761-4767.
  7. Adams LS, Phung S, et al. Blueberry phytochemicals inhibit growth and metastatic potential of MDA-MB-231 breast cancer cells through modulation of the phosphatidylinositol 3-kinase pathway. Cancer Res. 2010;70:3594-605.
  8. Aiyer HS, Gupta RC. Berries and ellagic acid prevent estrogen-induced mammary tumorigenesis by modulating enzymes of estrogen metabolism. Cancer Prev Res. 2010 Jun;3(6):727-37.
  9. Neto CC. Cranberry and blueberry: evidence for protective effects against cancer and vascular diseases. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):652-64.
  10. Vuong T, Martineau LC, et al. Fermented Canadian lowbush blueberry juice stimulates glucose uptake and AMP-activated protein kinase in insulin-sensitive cultured muscle cells and adipocytes. Can J Physiol Pharmacol. 2007 Sep;85(9):956-65.
  11. Vuong T, Benhaddou-Andaloussi A, et al. Antiobesity and antidiabetic effects of biotransformed blueberry juice in KKA(y) mice. Int J Obes. 2009 Oct;33(10):1166-73.
  12. Grace MH, Ribnicky DM, et al. Hypoglycemic activity of a novel anthocyanin-rich formulation from lowbush blueberry, Vaccinium angustifolium Aiton. Phytomedicine. 2009 May;16(5):406-15.
  13. Defuria J, Bennett G, et al. Dietary blueberry attenuates whole-body insulin resistance in high fat-fed mice by reducing adipocyte death and its inflammatory sequelae. J Nutr. 2009 Aug;139(8):1510-6.
  14. Krikorian R, Shidler MD, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3996-4000.
  15. Vuong T, Matar C, et al. Biotransformed blueberry juice protects neurons from hydrogen peroxide-induced oxidative stress and mitogen-activated protein kinase pathway alterations. Br J Nutr. 2010 May 12:1-8.
  16. Williams CM, El Mohsen MA, et al. Blueberry-induced changes in spatial working memory correlate with changes in hippocampal CREB phosphorylation and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels. Free Radic Biol Med. 2008 Aug 1;45(3):295-305.
  17. Ramassamy C. Emerging role of polyphenolic compounds in the treatment of neurodegenerative diseases: a review of their intracellular targets. Eur J Pharmacol. 2006 Sep 1;545(1):51-64.
  18. Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM. Grape juice, berries, and walnuts affect brain aging and behavior. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1813S-7S.
  19. Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):738-45.

Δήμητρα Ξενάκη
Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)

&


Βίκυ Γαλαυτή
 
Τεχνολόγος Τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ