Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Σύκo: Η διατροφική του αξία

Τα σύκα είναι πολύ θρεπτικά, αλλά και γνωστά από τη αρχαιότητα.

Παλαιότερα τα σύκα καλλιεργούνταν στη Μικρά Ασία, πλέον όμως αποτελούν σημαντικό καρπό της Ανατολικής Μεσογείου της Ισπανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και άλλων περιοχών.

Περιέχουν διαλύτες φυτικές ίνες, μέταλλά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (καροτένιο, λουτεΐνη, ταννίνες, χλωρογενικό οξυ κ.α.) που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν και αυτά πηγή μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών με τη διαφορά ότι είναι πλούσια σε θερμίδες, 100 g παρέχουν 249 θερμίδες, σε αντίθεση από τα φρέσκα σύκα που τα 100 g περιέχουν 74 θερμίδες.

Επίσης και τα δύο είδη περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως νιασίνη, πυριδοξίνη, φολικό οξύ και παντοθενικό οξύ οι οποίες αποτελούν συμπαράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Τα αποξηραμένα σύκα είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων (ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο). Συγκεκριμένα, τα 100 g αποξηραμένων σύκων περιέχουν 680 mg καλίου, 162 mg ασβεστίου και 2,03 mg σιδήρου.

Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

14 λόγοι για να αγαπήσετε τα σύκα:

  1. Βοηθάνε στον έλεγχο του βάρους γιατι είναι καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους.
  2. Τα φύλλα συκιάς βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
    Ναι, τα φύλλα συκιάς είναι βρώσιμα! Αποτελούν μέρος του μενού σε κάποιους πολιτισμούς.. και πολύ καλά κάνουν αφού έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται από τα άτομα με διαβήτη.
  3. Προστατεύουν από την εμφάνιση της ωχράς κυλίδας και γενικότερα βοηθάνε στη διατήρηση της όρασής λόγω των βιταμίνων Α, C, και Ε που περιέχουν !
  4. Βοηθανε στη πρόληψη από τον καρκίνο. Η κουμαρίνη που περιέχεται στα σύκα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.
  5. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι διαλύτες φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα βοηθάνε στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
  6. Βοηθανε στη πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής προσβολής.
    Η περιεκτικότητα τους σε κάλιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
  7. Η κατανάλωση σύκων μειώνει την κούραση, βελτιώνει τη μνήμη του εγκεφάλου και προλαμβάνει την αναιμία
  8. Έχουν καθαρτική επίδραση. Βοήθανε στη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
  9. Η καθημερινή κατανάλωση σύκων είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.
  10. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, ο πουρές σύκων δρα ως ένα εξαιρετικό καθαριστικό δέρματος και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής.
  11. Τα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο, επομένως είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  12. Είναι πλούσια σε ουσίες που βοηθάνε τον οργανισμό να αμύνεται σε παθογόνους μύκητες και ιούς.
  13. Η περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου που υπάρχει στα σύκα βοήθα στην υγεία των οστών, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
  14. Η τρυπτοφάνη, βασικό αμινοξύ, που υπάρχει στα σύκα βοηθάει στη απαλλαγή από διαταραχές του ύπνου.

Νάσια Μπούνταλη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ