Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Βιταμίνη D και κατάθλιψη (3)

Σχέση βιταμίνης D και κατάθλιψης μέσω μελετών παρέμβασης

Παρεμβατικές μελέτες που έχουν σχέση με τη βιταμίνη D και τη κατάθλιψη έχουν διεξαχθεί σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη, άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ηλικιωμένους συμμετέχοντες με συμπτώματα κατάθλιψης και γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη. Ευρήματα των παρεμβάσεων στη κατάθλιψη και την επιλόχεια κατάθλιψη θα ληφθούν υπ’ όψη στη παρούσα σύντομη ανασκόπηση.

Μία έρευνα από τους Mozaffari-Khosravi και άλλους(Mozaffari-Khosravi H., Nabizade L., et al., J. Clin. Psychopharmacol., 33, 378-385 (2013)). 

Διεξήχθη με σκοπό να εκτιμήσει την επίδραση μίας ένεσης των  150,000 IU (N=40) ή των 300,000 IU (N=40) βιταμίνης D με σκοπό τη βελτίωση της κατάθλιψης, όπως εκτιμήθηκε από το «Beck Depression Inventory II», σε άτομα με κατάθλιψη και με έλλειψη βιταμίνης D.

Τα επίπεδα κατάθλιψης μετρήθηκαν ξανά μετά από τρείς μήνες.

Σημαντική διαφορά βρέθηκε μεταξύ της ομάδας των 300,000 IU και την ομάδα ελέγχου στην οποία δε δόθηκε θεραπεία.

Αυτά τα ευρήματα  υποδηλώνουν πως η διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάθλιψης (Mozaffari-Khosravi H., Nabizade L., et al., J. Clin. Psychopharmacol., 33, 378-385 (2013)).

Από τη στιγμή που οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης στη κατάθλιψη επέφεραν ασυνεπή αποτελέσματα, οι Li και άλλοι (Li G., Mbuagbaw L., et al., J. Clin. Endocrinol. Metab, 99, 757-767 (2014) στόχευσαν στη σύνοψη των στοιχείων που βρέθηκαν μέσω των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών πάνω στην αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε σύγκριση με το εικονικό συμπλήρωμα που δόθηκε σε άτομα με κατάθλιψη.

Έρευνες σε ενήλικες με κίνδυνο εμφάνισης, συμπτώματα ή  αρχική διάγνωση κατάθλιψης συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη συστηματική έρευνα.

‘Εξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 1203 συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένων και 71 ασθενών με κατάθλιψη.

Σε πέντε από τις έρευνες αυτές συμμετείχαν ενήλικες με κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και μία έρευνα χρησιμοποίησε ασθενείς με κατάθλιψη (Li G., Mbuagbaw L., et al., J. Clin. Endocrinol. Metab, 99, 757-767 (2014).

Τα αποτελέσματα κλασσικής ή τύπου Bayesian μετα-ανάλυση δεν έδειξαν κάποια αξιοσημείωτη επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στα σκορ της κατάθλιψης προ θεραπείας.

Η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν χαμηλή. Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στις αναλύσεις υποομάδων ή ευαισθησίας (Li G., Mbuagbaw L., et al., J. Clin. Endocrinol. Metab, 99, 757-767 (2014).

Ο στόχος μίας έρευνας από τους Shaffer και άλλους (Shaffer J.A., Edmondson D., et al., Psychosom. Med., 76, 190-196 (2014)) ήταν να επιθεωρήσει τα αποτελέσματα που είχαν τα συμπληρώματα βιταμίνης D στα συμπτώματα της κατάθλιψης στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν έδειξε να επηρεάζει με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η ανάλυση των υποομάδων έδειξε πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε ασθενείς με κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης ή καταθλιπτική διαταραχή είχαν μέτριο, στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα(2 έρευνες), αλλά μικρό, ασήμαντο αποτέλεσμα σε αυτούς που δεν υπέφεραν από κλινικά σημαντική κατάθλιψη (5 έρευνες).

Οι έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση διέφεραν στο ποσό, τη συχνότητα, τη διάρκεια, και στον τρόπο παράδοσης των συμπληρωμάτων βιταμίνης D (Shaffer J.A., Edmondson D., et al., Psychosom. Med., 76, 190-196 (2014)).

Σε μία μετα-ανάλυση των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών , οι Gowda και άλλοι (Gowda U., Mutowo M.P., et al., Nutrition, 31, 421-429 (2015)) υπολόγισαν τη σταθμισμένη μέση ισχύ της χορήγησης βιταμίνης D όσο αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ανάμεσα στους συμμετέχοντες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών και με διάγνωση κατάθλιψης ή συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η ανάλυση συμπεριελάμβανε εννέα δοκιμές με 4923 συμμετέχοντες στο σύνολο.

Καμία σημαντική μείωση της κατάθλιψης δεν παρατηρήθηκε μετά τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Οι περισσότερες από τις έρευνες βέβαια, είχαν συμπεριλάβει άτομα με χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης  και ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης  D στο αίμα.

Επιπλέον, οι έρευνες αυτές χρησιμοποίησαν διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D με παρεμβάσεις που ποίκιλλαν σε διάρκεια (Gowda U., Mutowo M.P., et al., Nutrition, 31, 421-429 (2015)).

Επίσης, μία συστηματική ανασκόπηση από τους  Spedding  και άλλους (Spedding S., Nutrients., 6, 1501-1518 (2014)) συνέκρινε έρευνες με και χωρίς «βιολογικές ατέλειες».

Η έννοια των βιολογικών ατελειών αναφέρεται στους σχεδιαστικούς περιορισμούς των κύριων μελετών που επηρεάζουν την ικανότητά τους να δοκιμάσουν την υπόθεση της έρευνας .

Η ύπαρξη βιολογικών ατελειών στις κύριες έρευνες μπορεί να είναι ο λόγος εξ’ αιτίας του οποίου οι μετα-αναλύσεις απέτυχαν να δείξουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D  στη κατάθλιψη (Heaney R.P., N. Engl. J. Med., 367, 1 (2012)),( Lappe J.M., Heaney R.P., Dermatoendocrinol., 4, 95-100 (2012)).

Για παράδειγμα, η υπόθεση πως με τη θεραπεία της έλλειψης βιταμίνης D τα συμπτώματα της κατάθλιψης βελτιώνονται, μπορεί να δοκιμαστεί μόνο εάν μία τιμή έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να καθοριστεί ως βάση και η δόση βιταμίνης D που χορηγείται είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φτάσει τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Μετα-αναλύσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με τη παρουσία ή την απουσία βιολογικών ατελειών (Spedding S., Nutrients., 6, 1501-1518 (2014)) .

Μία μετα-ανάλυση όλων των ερευνών που δεν είχαν ατέλειες παρουσίασε μία στατιστικά αξιοσημείωτη βελτίωση της κατάθλιψης με τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Οι έρευνες με βιολογικές ατέλειες ήταν κυρίως ασαφή, με τη μετα-ανάλυση να αποδεικνύει μία στατιστικά σημαντική επιδείνωση της κατάθλιψης μετά τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D (≥800 I.U. καθημερινά) ήταν ευνοϊκά στην ρύθμιση της κατάθλιψης σε έρευνες που παρουσίασαν αλλαγή στα επίπεδα βιταμίνης, και το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν συγκρίσιμο με αυτό  που επιτυγχάνεται με λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (Spedding S., Nutrients., 6, 1501-1518 (2014)).

Εν ολίγοις δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία επί του παρόντος που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D όσο αναφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Επιπλέον τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που ερευνούν τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα τα οποία υποφέρουν και από κατάθλιψη και από έλλειψη βιταμίνης D είναι αναγκαίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ 4 ΕΔΩ!

ΜΕΡΟΣ [1] [2] [3] [4]


.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ