• Τρίτη, 04 Αύγουστος 2020 | 07:56
Αντώνης Λούκας: «Τώρα που αδυνατίζω, νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, χαμογελάω περισσότερο» Αντώνης Λούκας: «Τώρα που αδυνατίζω, νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, χαμογελάω περισσότερο»

Τι αποτέλεσε την αφορμή για να κάνετε το πρώτο βήμα και να επισκεφθείτε τον ειδικό;
Η αφορμή ήταν καθαρά προσωπική υπόθεση. Από την μία, δεν έμπαινα στα ρούχα μου αφού είχα φτάσει να ζυγίζω 105 κιλά, από την άλλη, όσοι φίλοι και γνωστοί με έβλεπαν, μου έλεγαν: «πάχυνες κι άλλο;». Δεν άντεχα άλλο αυτή την ερώτηση. Ήθελα να κάνω ένα βήμα μπροστά, να προχωρήσω, να αλλάξω.

Σας παρακίνησε και κάποιο συγγενικό πρόσωπο;
Με παρακίνησε η σύντροφός μου. Μου εξήγησε πολύ απλά ότι αδυνατίζοντας θα βοηθήσω πολύ τον ίδιο μου τον εαυτό και θα νιώσω πολύ καλύτερα. Σιγά σιγά το πήρα και εγώ απόφαση. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα δύσκολο, να το πάρεις απόφαση. Εγώ το πήρα και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Είχατε κάνει προσπάθειες και στο παρελθόν;
Είχα επιχειρήσει αλλά ανεπιτυχώς. Τώρα το έχω πάρει απόφαση όπως σας είπα και τρέφομαι μεθοδευμένα και βάσει αυτού που μου προτείνει ο ειδικός, Δημήτρης Γρηγοράκης. Οπότε, σίγουρα ο στόχος έρχεται πολύ πιο εύκολα αλλά και σωστά.

Ποια ήταν τα διατροφικά σφάλματα που διορθώσατε αυτή τη φορά;
Είχα πάρα πολλές λανθασμένες συνήθειες στο θέμα του φαγητού. Αρχικά, έτρωγα «ακατάστατα» γεύματα και το χειρότερο τις πιο ακατάλληλες ώρες (αργά το βράδυ για παράδειγμα). Έτρωγα αρκετά junk foods και τηγανιτά. Τώρα πια, προσέχω τα γεύματά μου να έχουν περισσότερο χρόνο-διάρκεια, να τρώω πιο ήρεμα όχι βιαστικά, και πάνω απ' όλα προσεκτικά, τόσο στο τι όσο και στο πόσο θα φάω.

Η κρίση και οι οικονομικές αλλαγές επηρέασαν τη διατροφή σας;
Η κρίση επηρέασε την διατροφή όλων μας, όχι προς το καλό όμως. Έχουμε στραφεί σε σαφώς λιγότερες επιλογές, σίγουρα και σε πιο φτηνές, όπως τα junk food που δυστυχώς μας επιβαρύνουν σωματικά. Επίσης, πιστεύω ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί και άγχους που μας κυριεύει, τρώμε λαίμαργα και βιαστικά, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται στο σώμα μας.

Τα παραπάνω κιλά σας επηρέαζαν σε κάποιο τομέα;
Πρώτα απ' όλα με επηρέασαν στην υγεία μου, διότι είχα υψηλή χοληστερίνη. Έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες. Μετά αισθανόμουν πολύ άβολα και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ένιωθα ένα ψυχικό βάρος και μία δυσκολία κινήσεων που με ενοχλούσε και ήθελα να την αλλάξω.

Η καθημερινότητά σας έχει αλλάξει;
Πάρα πολύ. Κάνω ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανα, απλά έχω αλλάξει την ποιότητα της διατροφής μου. Εμπλουτίζω τα γεύματά μου με αντιοξειδωτικές τροφές, προσέχω τις ποσότητες των γευμάτων μου και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι έχω προσθέσει στην καθημερινότητά μου τρεις φορές την εβδομάδα λίγο τρέξιμο, ή περπάτημα. Όλα αυτά τα τηρώ ευλαβικά.

Πώς είναι η ψυχολογία σας τώρα που χάνετε βάρος;
Αισθάνομαι σίγουρα πολύ καλύτερα. Νιώθω άνετα με τον εαυτό μου και απολαμβάνω την καθημερινότητα μου. Χαμογελάω περισσότερο, είμαι πιο ευδιάθετος. Έχω άλλη σχέση με το σώμα μου και ας μην κρυβόμαστε... Εισπράττω άμεσα και έμμεσα την ικανοποίηση από τους τρίτους, που όντως είναι πολύ τονωτικό.

Να υποθέσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι καθόλου εύκολη;
Όλες οι αλλαγές στη ζωή μας και δη αυτές προς το καλύτερο απαιτούν κάποιες μικρές ή μεγάλες θυσίες. Όντως στην αρχή ήταν ένα μικρό σοκ, κυρίως ψυχολογικό. Είχα και μία μικρή αίσθηση πείνας και ότι ήθελα να τα φάω όλα, αλλά μετά προσαρμόστηκα. Μπήκα πιο εύκολα στους νέους ρυθμούς. Οπότε δύσκολα στην αρχή αλλά στη συνέχεια τα κατάφερα.

Τι θα λέγατε σε όσους αντιμετωπίζουν το ίδιο «πρόβλημα» και θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;
Κατ' αρχήν για να πετύχουμε κάποιον στόχο πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τον κατακτήσουμε. Έτσι θα πρότεινα σε όσους θέλουν πραγματικά να αδυνατίσουν, να πιστέψουν πολύ σε αυτό που πάνε να κάνουν. Δεύτερον, να το ακολουθήσουν και ας αποκλίνουν κάποιες φορές. Τελευταίο και σημαντικότερο, να θέσουν ως το πιο σπουδαίο κίνητρο τον ίδιο τους τον εαυτό. Η αλλαγή και η βελτίωση που θα βιώσουν είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη από αυτή που φαντάζονται. Συνεπώς, να το προσπαθήσουν με κλειστά μάτια, άμεσα. Όσο πιο γρήγορά το πάρουν απόφαση, τόσο γρηγορότερα θα αλλάξει το παρόν τους, η ζωή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει αύριο αλλά σήμερα.

Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε η Κατερίνα Θεοδωροπούλου
και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "λόγω... διατροφής",
που κυκλοφόρησε ένθετο με τον Τύπο της Κυριακής.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
grigorakis75x100Αναμφισβήτητα η προσπάθεια που καταβάλει ο Αντώνης είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ανθρώπους που τον αγαπούν. Τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την προσπάθεια του αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, όπως ο ίδιος μας τα περιγράφει, απεικονίζουν σε απόλυτο βαθμό τη θετική ενέργεια που αποκομίζει κάποιος που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό του. Ταυτόχρονα όμως, υποκρύπτουν και τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργούνται σε εκείνον ο οποίος σε προκαταρτικό επίπεδο βρίσκεται σε ένα διαρκές «πρέπει!» που όμως σταματάει μόνον εκεί... «Δεν υπάρχει αύριο, αλλά μόνο σήμερα» είναι ένα πολύ σπουδαίο μήνυμα, το οποίο μας στέλνει ο Αντώνης και καταδεικνύει σε μέγιστο βαθμό γιατί η προσπάθεια δεν πρέπει να αναβάλλεται αλλά να λαμβάνει χώρα από σήμερα, από τώρα! Πόσοι δε βλέπουν τον εαυτό τους πίσω από τη συνέντευξη του Αντώνη; Αναγνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις τους, οι οποίες στρέφονται πάντα γύρω από το ίδιο ζήτημα... Η αναβλητικότητα μας χαρακτηρίζει όλους! Το θέμα είναι να βρίσκουμε τη δύναμη να την ξεπεράσουμε διαμορφώνοντας καλύτερες προϋποθέσεις για την ψυχολογία, την ευεξία και φυσικά για την υγεία μας!

 

Περισσότερες συνεντευξεις...

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%