• Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2019 | 05:45
Γαλοπούλα με παραδοσιακή 'γέμιση' Γαλοπούλα με παραδοσιακή 'γέμιση'

Μία από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές για γαλοπούλα με γεμίση!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 ΗΜΕΡΕΣ

Υλικά για 8 μερίδες:

  • 1 έτοιμη γαλοπούλα, φρέσκια ή κατεψυγμένη, βάρους 3 κιλών
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 ½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 καρότα, καθαρισμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα

Για τη γέμιση:

  • 150γρ. μανιτάρια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 1/2 φλ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένα
  • 100γρ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • το χυμό από 2 ρόδια και μερικούς σπόρους, για τη διακόσμηση
  • 1 φλ. καστανό ρύζι ή πλιγούρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κανελογαρίφαλα

Για τη γαρνιτούρα:

  • Μικρά λαχανικά ατμού

Διατροφικό σχόλιο:

  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ:815 kcal
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ:18gr
  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:39gr
  • ΛΙΠΑΡΑ: 15gr
  • ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:233mgr
  • ΝΑΤΡΙΟ:179mgr
  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ:9.6gr

Η light εκδοχή της “γεμιστής γαλοπούλας” έχει κατά 85% λιγότερα λιπαρά και 31% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Επιπλέον παρατηρείται μείωση κατά 40% του νατρίου, που αποτελεί ένδειξη του εμπεριεχόμενου αλατιού.

Έτσι, το  πιο  προσεκτικό μαγείρεμα της παραδοσιακής  “γεμιστής γαλοπούλας” είναι απαραίτητο  για άτομα με υπέρταση και υψηλά επίπεδα λιπιδίων.

Τέλος, η μείωση των λιπαρών στη light εκδοχή οδηγεί σε χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο και κατεπέκταση, ενδείκνυται για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους.

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%