• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 06:11
Διατροφικός εφιάλτης με το κρέας αλόγου Διατροφικός εφιάλτης με το κρέας αλόγου


Διατροφικός εφιάλτης με το κρέας αλόγου

Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, η ιταλική και η πολωνική μαφία μαζί με εγκληματικές οργανώσεις από τη Ρωσία και τις βαλτικές χώρες κρύβονται πίσω από το οργανωμένο εμπόριο αλογίσιου κρέατος που πωλείται σαν μοσχαρίσιο, ενώ νέες ανησυχίες προκαλεί η υποψία ότι ένα ποσοστό του «ύποπτου» κρέατος είναι στην πραγματικότητα γαϊδουρινό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», μαφίες της Ιταλίας και της Πολωνίας θεωρείται ότι έχουν ενορχηστρώσει μια «διεθνή εγκληματική συνωμοσία» ύψους εκατομμυρίων λιρών πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου, στην οποία πιθανότατα εμπλέκονται ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η σουηδική εταιρεία παρασκευής τροφίμων «Findus», που προμηθεύει με κρέας αλυσίδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει, ανακοινώνοντας την περασμένη Πέμπτη ότι έχει αποσύρει για προληπτικούς λόγους τα λαζάνια της από τα ράφια, ενώ φέρονται να εμπλέκονται και προμηθευτές στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και την Κύπρο.

Οι έρευνες δείχνουν τη Ρουμανία ως χώρα προέλευσης των αλόγων που σφαγιάστηκαν και το κρέας των οποίων αναμείχθηκε με μοσχαρίσιο, ωστόσο ο πρωθυπουργός Β. Πόντα απέρριψε τις κατηγορίες. Μια πρόσφατη απαγόρευση της κυκλοφορίας των χιλιάδων κάρων που σέρνονταν από άλογα και γαϊδούρια στους δρόμους της Ρουμανίας φαίνεται ότι έχει οδηγήσει τα ζώα αυτά στο σφαγείο και ακολούθως στο πιάτο των καταναλωτών.

ΦΑΙΝΥΛΟΒΟΥΤΑΖΟΝΗ
Απειλή από κτηνιατρικό φάρμακο

Παρότι η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος συνιστά ταμπού για κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, αντίθετα είναι πολύ διαδεδομένη σε κάποιες άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Κίνα, και από μόνη της δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τη φαινυλοβουταζόνη (ή «bute»), ένα κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αλόγων και που οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι μπορεί να περιέχεται στο κρέας αλόγου που έχει διοχετευθεί στην αγορά.

Η φαινυλοβουταζόνη είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν πρέπει να εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%