• Σάββατο, 30 Μάιος 2020 | 15:50
Ο 'καφές που εκκρεμεί' και η οικονομική κρίση! Ο 'καφές που εκκρεμεί' και η οικονομική κρίση!

Στη Βουλγαρία, τηρείται μια παλιά ιταλική παράδοση για αυτούς που έχουν "καλή ψυχή".

Έτσι, αυτοί που είναι οικονομικά άνετοι αγοράζουν ροφήματα για εκείνους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην σημερινή κοινωνία της οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει επικρατήσει τελευταία ως ένα μέτρο για την καταπολέμηση της φτώχειας στη γειτονική χώρα.

Περισσότερες από 150 καφετέριες σε ολόκληρη τη Βουλγαρία προχώρησαν σε μια πρωτοβουλία καλής θέλησης κατά το πρότυπο του ιταλικού "caffe sospeso" που κυριολεκτικά σημαίνει... "καφές που εκκρεμεί"!

Η παράδοση (που γεννήθηκε στις καφετέριες της πόλης Νάπολι της Ιταλίας)
Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις καφετέριες για να πιουν τον καφέ τους και αφού τον πληρώσουν, πληρώνουν για έναν ή και περισσότερους καφέδες. Αργότερα κάποιος άλλος (που δεν έχει την οικονομική άνεση) μπορεί να πάει στην καφετέρια και να ρωτήσει αν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος "καφές που εκκρεμεί". Αν έχει "προαγοράσει" κάποιος τον καφέ, κάθεται και τον απολαμβάνει χωρίς το ελάχιστο κόστος!

Η φτώχεια στη Βουλγαρία (μια από τις λιγότερο πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στους κατοίκους, με αρκετούς ανθρώπους να βάζουν ακόμα και φωτιά στον εαυτό τους.

Οι περισσότερες καφετέριες που αποφασίζουν να ενταχθούν στο κίνημα "caffe sospeso", έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες των αποδείξεων πληρωμής που εκδίδονται για δωρεάν καφέ σε σελίδα του Facebook.

Μερικές καφετέριες χρησιμοποιούν ένα δοχείο με μικρές κάρτες ή καπάκια για να μετρηθεί ο αριθμός των καφέδων που έχουν ήδη αγορασθεί, και θα ζητηθούν αργότερα.

Εκτός από τις καφετέριες όμως, αρκετά φαστ-φουντ και παντοπωλεία έχουν ενταχθεί σ' αυτήν την πρωτοβουλία, προτείνοντας κιόλας στους πελάτες τους να "προπληρώνουν" ένα καρβέλι ψωμί ή ένα σνακ για κάποιον που όντως το έχει ανάγκη.

Αρκετά μαγαζίά στην Αθήνα ακολουθούν το κίνημα «Ενας καφές σε περιμένει»!

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιάνης

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%