• Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2019 | 17:42
Ποια είναι τελικά η σχέση καρδιαγγειακού κινδύνου & κορεσμένων λιπαρών Ποια είναι τελικά η σχέση καρδιαγγειακού κινδύνου & κορεσμένων λιπαρών

Οι εκπρόσωποι τριών επιστημονικών εταιρειών και καταξιωμένοι επιστήμονες στη χώρα μας σχολιάζουν τα ευρήματα και τοποθετούνται στο θέμα: «Είναι καθολικά σχεδόν αποδεκτό ότι η Μεσογειακή Διατροφή, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες μελέτες "Framingham" και "Επτά Χωρών", οδηγεί σε ελάττωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ως γνωστόν, είναι δίαιτα η οποία στηρίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ιχθυελαίων και εκείνα της φυτικής προέλευσης προϊόντων».

Τα παραπάνω αναφέρει ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητής Παύλος Κ. Τοϋτουζας, τονίζοντας ότι «οι περιορισμοί, ως γνωστόν, αφορούν στα κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορεί να επιτρέπονται με μέτρο σε λεπτούς και δραστήριους πολίτες χωρίς παράγοντες κινδύνου όπως η υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.ά., όμως πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και σαφώς σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ανθρώπους με επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι σήμερα τα ανωτέρω απηχούν το σύνολο σχεδόν των σχετικών οδηγιών από έγκυρα επιστημονικά συγγράμματα που στηρίζονται σε τεκμηριωμένα ερευνητικά δεδομένα.» Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν δεκτές απόψεις με σημαντικές αποκλίσεις από τα ανωτέρω, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα, όπως αυτές που αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα από μια μεταανάλυση στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και υποστηρίζουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν έχουν επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

«Πάγια άποψή μας παραμένει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συστάσεις και οδηγίες που αφορούν στην υγεία των συνανθρώπων μας, ακολουθώντας πάντοτε τις διεθνείς, τεκμηριωμένες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες», καταλήγει ο κ. Τούτουζας.

Η θέση της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου «Επειδή μπορεί αυτά τα αποτελέσματα να παρερμηνευθούν από το ευρύτερο κοινό μετά τη συνεχή αναμετάδοσή τους από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ζωικού λίπους να εμφανισθεί ως αθώα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, η θέση της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου έχει ως εξής», αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Δημήτρης Ρίχτερ, και εξηγεί: «Είναι γεγονός ότι αν απομονωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων από το υπόλοιπο διατροφικό μοντέλο που ακολουθεί ένας άνθρωπος, τότε μπορεί να μην φανεί συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως αυτή η παρατήρηση είναι η μισή εικόνα. Η συνολική εικόνα με τα έως τώρα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες, επιδημιολογικές μελέτες αλλά και μετααναλύσεις υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι σημασία για τη μείωση του κινδύνου έχει η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, με την ταυτόχρονη όμως αντικατάστασή του από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως σημασία δεν έχει τόσο η πρόσληψη κορεσμένων αυτή καθαυτή, αλλά με τι θρεπτικά συστατικά της διατροφής θα αντικατασταθούν».

Ο κ. Ρίχτερ καταλήγει ότι «στόχος επομένως πρέπει να παραμένει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης να καταναλώνονται με μέτρο, και περισσότερη προσοχή να δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης των υψηλών σε λίπος προϊόντων κρέατος και των υψηλών σε λίπος τυριών, καθώς και του ζωικού βουτύρου, και η αντικατάστασή τους από ψάρι, ελαιόλαδο, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Οι δίαιτες υψηλές σε λίπος και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι προστατευτικές όταν το λίπος είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και οι υδατάνθρακες κατά κύριο λόγο σύνθετοι».

Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία: Σωτήρια η μείωση των κορεσμένων λιπαρών «Αυτά τα αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Γρηγοράκης, «μπορεί να επιφέρουν σύγχυση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ζωικού λίπους να αποσυνδεθεί από τον ευρύτερο κίνδυνο προσβολής της υγείας της καρδιάς και των αγγείων».

Επίσης, θέση της Εταιρείας, προσθέτει ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κ. Δημήτρης  Γρηγοράκης, είναι ότι «η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με τη χοληστερόλη του αίματος και τη στεφανιαία νόσο σε πολλές μελέτες του πληθυσμού. Διατροφικές συμβουλές από το παρελθόν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, καθώς και η συνολική πρόσληψη λιπαρών. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό που αντικαθιστά το κορεσμένο λίπος στη διατροφή μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών. Συνολικά, υπάρχουν ισχυρά πειστικές αποδείξεις από τυχαιοποιημένες και προοπτικές μελέτες ότι μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή και αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου.»

Η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη κορεσμένου λίπους στις περισσότερες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές είναι μικρότερη από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ενώ η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (και των ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων) συνιστάται σε ποσοστό 10%-15% της ημερήσιας ενέργειας. Η τήρηση των επίσημων διατροφικών συστάσεων για την πρόσληψη των λιπαρών είναι σημαντική για όλους. Είναι ακόμη πιο σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη ή υπέρταση και οι ηλικιωμένοι.

«Επομένως, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά και ζωικό βούτυρο, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, σε αντίθεση με το ψάρι, το ελαιόλαδο και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις κύριες πηγές πρόσληψης διαιτητικού λίπους».

 

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

 

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

poia-telika-sxesi-kardiaggeiakou-kindinou-koresmenwn-liparwn-epikaira

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%