• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 18:24
Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων. Απαραίτητη συνθήκη για την αποτελεσματικότητα της διατροφής Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων. Απαραίτητη συνθήκη για την αποτελεσματικότητα της διατροφής

«Κάθε πράγμα στον καιρό του...» αναφέρει η λαϊκή ρήση!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται στην εποχιακή διαθεσιμότητα των τροφίμων ή αλλιώς στην Εποχικότητα των τροφίμων... Η τήρηση της συνθήκης αυτής είναι απαραίτητη συνθήκη τόσο για τη διατροφή ORAC, όσο και γενικότερα για την ανθρώπινη υγεία.

Από τη μία καταναλώνονται τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και από την άλλη δεν λαμβάνονται τρόφιμα τα οποία ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, προ-οξειδωτικές ουσίες, όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Η φύση έχει προβλέψει ποια εποχή πρέπει να τρώμε το κάθε τρόφιμο, ωστόσο εμείς σήμερα δεν φαίνεται να το σεβόμαστε αυτό, καταναλώνοντας όλους τους μήνες το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών...

Η κατανάλωση εποχικών τροφίμων συμβάλει στην αποτελεσματική μείωση βάρους! Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά, για παράδειγμα μέσω του πράσινου τσαγιού, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης.

Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευρωπαΐνη κ.λπ.).

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%