• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 06:09
11 Ερωτήσεις για την «Αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC» 11 Ερωτήσεις για την «Αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC»

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος απαντάει σε ερωτήσεις για την διαιτα ORAC. 

 

1) Τι είναι το Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC; Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που απειλούν τις ζωτικές του λειτουργίες. Η μεγάλη συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών δημιουργεί το φαινόμενο του Οξειδωτικού στρες, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται μια σειρά από εκφυλιστικά νοσήματα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και τόσα άλλα. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μη­χανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Το σύστημα Αντιοξειδωτικής διατροφής ORAC βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων ανώτατης βιολογικής αξίας με υψηλή απόδοση in vitro μονάδων ORAC.

2) Τι είναι ο δείκτης ORAC; Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει in vitro τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.

3) Πόσες μονάδες ORAC χρειάζομαι; Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις θα πρέπει να περιέχει καθημερινά επαρκή ποσότητα μονάδων ORAC. Είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ατομικές αντιοξειδωτικές απαιτήσεις. Βάσει ειδικών διαγνωστικών μεθόδων μπορούν να προσδιορίζονται οι ανάγκες του οργανισμού σε μονάδες ORAC, οι οποίες και εξασφαλίζονται από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

4) Πότε έχω μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ανάγκες; Η αντιοξειδωτικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπικές και εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής, τα επίπεδα άγχους, τις ώρες ύπνου, την έκθεση σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς προ-οξειδωτικούς παράγοντες (μόλυνση, ραδιενέργεια, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά, ορμόνες & χημικά των τροφίμων κ.λ.π.). Στις περιπτώσεις αυτές οπωσδήποτε η αντιοξειδωτική πρόσληψη μέσω της διατροφής θα πρέπει να είναι υψηλότερη!  

5) Πως θα καλύψω τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός μου; Κάθε τροφή διαθέτει τη δική της in vitro αντιοξειδωτική ισχύ ORAC και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι σπόροι, τα βότανα, τα καρυκεύματα και οι ξηροί καρποί, ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και κατ΄ επέκταση για τις μονάδες ORAC που περιέχουν. Στο βιβλίο «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC» του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Δημήτρη Γρηγοράκη, ο αναγνώστης έχει στη διάθεση του τις μονάδες ORAC 275 επιλεγμένων τροφίμων ώστε να είναι σε θέση καθημερινά να προσλαμβάνει την ποσότητα που του είναι απαραίτητη.

6) Ποια είναι τα οφέλη του «Συστήματος Διατροφής ORAC»; Με τη βοήθεια της «δίαιτας ORAC» μπορούμε να ενισχύσουμε όλες τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος μας. Τα οφέλη είναι πολλά και μεταξύ άλλων θα έχουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία, και περισσότερη ευεξία!

7) Εγώ έχω ανάγκη του «Σύστημα Διατροφής ORAC»; Η «δίαιτα ORAC» προτείνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται υψηλό οξειδωτικό στρες. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες µέσω μιας αντιοξειδωτικής διατροφής θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και της παχυσαρκίας. Η ισορροπημένη διατροφή με βάση τη φιλοσοφία του «Συστήματος διατροφής ORAC» αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας!

8) Πως μπορώ να χάσω βάρος με τη βοήθεια του «Συστήματος Διατροφής ORAC»; Το «Σύστημα Διατροφής ORAC» συνεισφέρει στις κάλυψη των αντιοξειδωτικών απαιτήσεων του οργανισμού! Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών.

Περιλαμβάνει τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας και είναι απαραίτητη για όλους εκείνους που διάγουν ένας επιβαρυμένο τρόπο ζωής με πολύ άγχος και κακή διατροφή, δηλαδή εμφανίζουν υψηλό Οξειδωτικό στρες. Με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίζεται η άμυνα του σώματος και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών. Επιπλέον, το σωματικό βάρους ρυθμίζεται καλύτερα μέσω των μηχανισμών δράσης των αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνουν: τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, την παρεμπόδιση της λιπογένεσης, τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τον περιορισμό της φλεγμονής.

Επομένως, η διαιτολογική παρέμβαση σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μπορεί να βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες… Ο πρώτος άξονας είναι η προσλαμβανόμενη ενέργεια. Το διαιτροφολόγιο θα πρέπει να μεσοθερμιδικό, με στόχο τη δημιουργία ενός ήπιου αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου. Ο δεύτερος άξονας είναι η σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του διατροφολόγιου σε μονάδες ORAC, βάσει των προσωπικών αναγκών του κάθε ατόμου.

9) Είναι δύσκολη στη δημιουργία και στην εφαρμογή του το «Σύστημα Διατροφής ORAC»; Το «Σύστημα Διατροφής ORAC» περιλαμβάνει τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας με σημαντική in vitro αντιοξειδωτική απόδοση (ORAC), οι οποίες είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

10) Περιέχει ιδιαίτερα τρόφιμα που είναι δύσκολο να τα βρω; Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί καλούνται μέσα από τη φιλοσοφία του «Συστήματος διατροφής ORAC» να πλημμυρίσουν το διατροφολόγιο μας. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας χαρίζει ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής φύσης και η ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μία χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις διατροφικές αξίες!

11) Πόσο καλά τεκμηριωμένο είναι το «Σύστημα διατροφής ORAC» Χιλιάδες βιβλιογραφικές αναφορές υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του «Συστήματος διατροφής ORAC». Επιπλέον, η θεωρία του περιλαμβάνεται στα βιβλία «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC» και η «Απόλυτη Αντιοξειδωτική Καλοκαιρινή Δίαιτα» του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Δημήτρη Γρηγοράκη, που κυκλοφορούν από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις (2010) και τις Εκδόσεις ΛΥΜΠΕΡΗ (2011), αντίστοιχα.

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%