• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 17:26
12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη 12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη.

Τα συμπτώματα τους είναι παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης, αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη.

Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια έμφυτη ανοσοαπόκριση, σε αντίθεση με μια προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση όπως αυτοάνοση ή αλλεργική αντίδραση.

Σημάδια  που δείχνουν δυσανεξία στη γλουτένη: Εάν έχετε κάνει εξετάσεις για διάγνωση της κοιλιοκάκης και βγήκαν αρνητικές ενώ υποφέρετε από  συμπτώματα που φαίνεται να σχετίζονται με την γλουτένη, μπορεί να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη και όχι κοιλιοκάκη .

1. Ημικρανίες

Οι ημικρανίες, σε συνδυασμό με καθημερινή διάρροια, χαμηλά επίπεδα σιδήρου και δερματικά εξανθήματα δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Εάν η ημικρανία σας αρχίζει μέσα σε μια ή δύο ώρες μετά  την κατανάλωση τροφής που περιέχει γλουτένη, είναι άκρως ενδεικτική ευαισθησία στη γλουτένη.

2. Η κατάθλιψη και το άγχος

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία για πολλούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν τα συναισθήματα απόγνωσης, έλλειψη ενδιαφέροντος, χαμηλής ενέργειας, αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές ύπνου, θυμό, και πολλά άλλα.

Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να διορθώσουν τις επίμονες ανισορροπίες της κατάθλιψης. Ωστόσο, οι υποκείμενες αιτίες της κατάθλιψης δεν έχουν ερευνηθεί.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η δυσανεξία στη γλουτένη συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης. Μόλις η γλουτένη απομακρύνεται από τη διατροφή τα προβλήματα της  κατάθλιψης και του άγχους μπορούν να επιλυθούν.

Τα συμπτώματα του άγχους συνδέονται  με την κατάθλιψη που καθιστά πολύ δύσκολο το γεγονός να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε καθαρά.

Κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίσετε αισθήσεις πανικού, απώλεια ελέγχου, πόνους στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα λιποθυμίας. Οι κρίσεις άγχους μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και καρδιακές προσβολές γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διακρίσεις.

3. Συμπτώματα  από το γαστρεντερικό

Σημάδια δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορα μέρη του σώματός, αλλά τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον κοιλιακό πόνο, τα αέρια, το φούσκωμα, την διάρροια, την μειωμένη όρεξη, την δυσκοιλιότητα, την ναυτία και τον έμετο.

Επειδή πολλά από αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι παρόντα και σε άλλες καταστάσεις και ασθένειες, όπως στην  νόσο του Crohn,  στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στην δυσανεξία στη λακτόζη, στην εκκολπωματίτιδα και στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η διάγνωση της  δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολη.

Τα άτομα συχνά παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα, κάνοντας την διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη. Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να παρουσιάσει διαλείπουσα διάρροια ή καθόλου συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

4. Ομίχλη  του εγκεφάλου

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει την γνωστή ως «ομίχλη του εγκεφάλου» σε ευαίσθητα άτομα.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η γλουτένη που προκαλεί την «ομίχλη του εγκεφάλου», οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική διασταυρούμενη αντιδραστικότητα των αντισωμάτων IgG στη γλουτένη και άλλων διαφορετικών αντισωμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν  σε ψυχικές διαταραχές.

Αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή η οποία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

5. Κεράτωση του δέρματος

Επίσης γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου» στο πίσω μέρος των μπράτσων. Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και βιταμίνης Α που προκαλείται από την δυσαπορρόφηση της γλουτένης και  καταστραφεί το έντερο.

6. Ινομυαλγία

Ορισμένοι ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι η ινομυαλγία είναι ένα σύμπτωμα, και όχι ασθένεια. Η φλεγμονή του συνδετικού ιστού είναι ένα από τα ισχυρότερα σημάδια δυσανεξίας  στη γλουτένη.

Ουσιαστικά, το σώμα αντιμετωπίζει την γλουτένη σαν να  είναι εχθρός και στέλνει  αντισώματα για να την  καταστρέψουν. Αυτά τα αντισώματα καταστρέφουν το εσωτερικό  του στομάχου και του εντέρου.

Ακριβώς όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, η φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Εάν ένας γιατρός σας πει ότι έχετε ινομυαλγία, δοκιμάστε την αφαίρεση  της γλουτένης από την διατροφή σας και δείτε πώς αισθάνεστε.

7.  Έντονη κόπωση

Ακόμη κι αν κοιμάστε αρκετά, ξυπνάτε νιώθοντας εξαντλημένος σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η γλουτένη μπορεί να συμβάλει στα συναισθήματα της ατονίας και της κόπωσης με διάφορους τρόπους. Όταν το σώμα είναι σε κατάσταση φλεγμονής  δεν γίνονται φυσιολογικές σωματικές διεργασίες.

8. Νευρολογικά συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με αυτή τη δυσανεξία αρχίζουν αντιμετωπίζουν διάφορα νευρολογικά συμπτώματα που αναστέλλουν τις νευρολογικές τους ικανότητες.

Πιθανά είναι συμπτώματα όπως  αίσθημα ανισορροπίας, η μείωση συγκέντρωσης  και επεισόδια ζάλης. Αυτά μπορεί να συμβούν  μέσα σε περίπου μία ώρα μετά την λήψη  γεύματος  που περιέχει γλουτένη.

9. Αυτοάνοσα Νοσήματα

Επειδή η φλεγμονή και η παρατεταμένη έκθεση σε γλουτένη μπορεί να βάλει το σώμα σε υψηλή επιφυλακή,  τα αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσονται  συχνά σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν τον λύκο, την ψωρίαση, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ελκώδη κολίτιδα, το σκληρόδερμα, την θυρεοειδίτιδα Hashimoto και την σκλήρυνση κατά πλάκας.

10. Ορμονικά  Θέματα

Διαφορετικά ορμονικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα μιας δυσανεξίας στη γλουτένη. Η έρευνα εξετάζει την πιθανή σχέση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου  και της  ανεξήγητης γονιμότητας.

11. Δερματίτιδα

Η ερπητοειδής δερματίτιδα μπορεί να προκύψει, εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Τα αντισώματα που απελευθερώνονται μετά την κατανάλωση γεύματος που περιέχει γλουτένη  προκαλούν φαγούρα και υδαρείς φουσκάλες στο δέρμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι της δυσανεξία στη γλουτένη σε μερικούς ανθρώπους.

Δερματικά προβλήματα αναπτύσσονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, το πρόσωπο, το κεφάλι και τους ώμους. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα δερματίτιδας, δοκιμάστε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη  με σκοπό την πρόληψη της εντερικής βλάβης και της  εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων .

12. Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους

Η  ευαισθησία στην γλουτένη και η  δυσαπορρόφηση της από το έντερο, μπορεί να προκαλέσουν ακούσια απώλεια βάρους παρά την τακτική πρόσληψη θερμίδων και αυτό  μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει συστημική φλεγμονή του σώματος που προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Η αφαίρεση της  γλουτένης για την καλή υγεία  και την επούλωση των πληγών  του εντέρου με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αποκαταστήσει το βάρος σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα.

Διάγνωση

Η  ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να διαγνωστεί με τη διαδικασία του αποκλεισμού της από την διατροφή.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει πρώτα να εξεταστεί η πιθανή αλλεργία σίτου και η κοιλιοκάκη. Αν και τα δύο είναι αρνητικά, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Εάν τα συμπτώματα βελτιώνονται με  μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, τότε είναι πιθανό να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ένας πεπειραμένος ιατρός να εποπτεύσει όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%