• Σάββατο, 04 Ιούλιος 2020 | 13:20
Είμαι 124 κιλά. Κάνω συνεχώς διατροφή, χάνω λίγα κιλά και μόλις σταματάω παίρνω τα διπλά Είμαι 124 κιλά. Κάνω συνεχώς διατροφή, χάνω λίγα κιλά και μόλις σταματάω παίρνω τα διπλά

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση : Καλησπέρα σας! Έχω έναν γιο 15 ετών, 124 κιλά με 1,81 ύψος. Εδώ και χρόνια κάνουμε συνεχώς διατροφή, χάνει λίγα κιλά και μόλις σταματάμε παίρνει τα διπλά. Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας του έχουμε θέμα βάρους. Το τελευταίο δίμηνο του έχω ξεκινήσει μια διατροφή σε εξειδικευμένη διατροφολόγο άλλα ανησυχώ γιατί δε χάνει βάρος. Μήπως επειδή του βάζει μεγάλες ποσότητες φαγητού; Γιατί δεν αλλάζει ο μεταβολισμός του; Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω; Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας.

Απάντηση: Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τηρεί σωστά το πρόγραμμα τόσο σε ποσότητες όσο και σε ωράρια και σε συνδυασμούς. Επιπλέον, στην εφηβεία ο μεταβολισμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, λόγω του ότι ο οργανισμός δαπανά ενέργεια για τη σωματική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να συνδυάσει διατροφή με φυσική δραστηριότητα. Άλλοι πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να εξηγούν την δυσκολία στην απώλεια βάρους είναι:

1)    Δεν εφαρμόζεις συστηματικά ένα πρόγραμμα διατροφής: Χρειάζεται προγραμματισμός και διευκρίνιση του στόχου σου. Πολλές φορές υιοθετούμε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και αναμένουμε απώλεια βάρους. Τρωω υγιεινά και light προϊόντα ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα. Λύση: Χρειάζεται η συμβουλευτική ενός ειδικού διαιτολόγου που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως, ώστε να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους.

2)    Ακολουθείς εντατικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας: Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει εως και ται 1-2 κιλά. Λύση: Δώστε έμφαση σε αερόβια άσκηση (διάδρομο, περπάτημα, ελλειπτικό), τα οποία μειώνουν τις κατακρατήσεις. Μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής τόσο εξαιτίας της δίαιτας όσο και της άσκησης.

3)    Εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος: Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½-1 κιλό την εβδομάδα. Εαν κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ενα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο ο οργανισμός  αντιλαμβάνεται κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει. Λύση: αποφύγετε υποθερμιδικές δίαιτες μονοφαγίας και καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες που παρέχουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών, τα οποία θα εξασφαλίσουν καλή μεταβολική λειτουργία.

4)    Καταναλώνεις πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου.  Λύση: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6γρ. ( 1 κουταλάκι του γλυκού).

5)   Είσαι κοντά στο ιδανικό σου βάρος και ο οργανισμός σου αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Λύση: Η άσκηση σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει να επιτύχεις την απώλεια βάρους που προσδοκάς, μιας και αυξάνει τις καύσεις.

6)    Δεν ακολουθείς διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό άρα και τις καύσεις. Επιπλέον, τα συχνά γεύματα δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών. Λύση: όπου και αν είσαι μην ξεχνάς ανά 3 ώρες να έχεις ένα μικρό σνακ (γάλα, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, κράκερ σίκαλης, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπισκότα πολυδημητριακών, ρυζογκοφρέτες)

7)    Λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους. Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά. Λύση: συμβουλεύσου διατροφολόγο, ο οποίος θα ρυθμίσει τη διατροφή σου λαμβάνοντας υπόψιν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

8)    Τρως μεγάλη ποσότητα φαγητού: Το μέγεθος της μερίδας είναι επίσης κάτι που πρέπει να διευκρινίζεται, έτσι ώστε να μην καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα από ότι πρέπει. Λύση: ζητήστε από το διατροφολόγο σας να σας προσδιορίσει σε γραμμάρια την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.

9)    Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές όπως η ινσουλινοαντίσταση; Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατραπεί σε λίπος. Λύση: Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή μαζί με δίαιτα που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή.

10) Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς. Λύση: Πολλές φορές αυτή κατάσταση σχετίζεται με δυσκολία απώλειας βάρους. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να κάνεις εξέταση ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
[email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%