• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 15:56
4 κανόνες για να ζυγίζεστε | Μην αφήνετε τη ζυγαριά να πτοεί την αυτοεκτίμηση σας! 4 κανόνες για να ζυγίζεστε | Μην αφήνετε τη ζυγαριά να πτοεί την αυτοεκτίμηση σας!

Διαβάστε 4 κανόνες για να ανεβαίνετε στη ζυγαριά χωρίς άγχος! 

 

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη, αλλά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τη ζυγαριά μπορεί να οδηγηθείτε σε κατάθλιψη και σοβαρά προβλήματα αυτοεκτίμησης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συμφιλιωθείτε με τους αριθμούς οριστικά!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εξετάσετε πόσο υγιής είστε, τα fitness τεστ, ο δείκτης μάζας σώματος, οι βιοχημικοί δείκτες από εξετάσεις αίματος και φυσικά, η αξιόπιστη ζυγαριά. Αυτό το τελευταίο προκαλεί ίσως την μεγαλύτερη δυσφορία στις γυναίκες (ίσως αυξήθηκαν οι σφυγμοί σας μόνο με την αναφορά της).

Και στην πραγματικότητα, έτσι αισθάνονται οι περισσότερες γυναίκες. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζυγίζονται τις περισσότερες φορές μόνες τους είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με το βάρος τους, να έχουν μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης.

Πραγματικά δεν πρέπει να αφήνετε τη ζυγαριά να σας καθορίζει!«Σας λέει μόνο τη σχέση σας με τη βαρύτητα. Αυτό δεν μπορεί να υπαγορεύσει την ευτυχία, την επιτυχία, ή την αυτοαξία σας» λέει η Αλεξάνδρα Caspero, RD, ιδιοκτήτρια του weightmanagementandsportsnutritionservice Delicious-Knowledge.com

Ωστόσο, είναι λογικό  μερικές φορές να θέλετε απλά να ξέρετε τα κιλά σας. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τότε πώς μπορείτε να «ανεβείτε» χωρίς να γίνει η ζυγαριά εχθρόςσας; Ακολουθήστε αυτούς τους τέσσερις κανόνες:

  1. Ζυγιστείτε το πολύ μία φορά την εβδομάδα: Αν ακολουθείτε κάποιο  πρόγραμμα για να χάσετε ή να πάρετε βάρος, τότε θα συστήσω τον έλεγχο του βάρους κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Αν ζυγίζεστε πολύ συχνά, ο αριθμός της ζυγαριάς θα μπορούσε να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, από την περίοδό σας μέχρι την κατανάλωση αλμυρών γευμάτων και είναι πιθανό να απογοητεύεστε αν ελέγχετε το βάρος σας κάθε μέρα.
  2. Να ζυγίζεστε Τετάρτη πρωί: Η απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, αλλά η "πρόοδος" σας ενδέχεται να επηρεάζεται, αν δεν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα. Αν πρόκειται να ζυγιστείτε, να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε πρωί, κατά προτίμηση μετά από την «επίσκεψη» στην τουαλέτα.
  3. Μην εστιάζετς σε συγκεκριμένο αριθμό αλλά στοχεύστε σε ένα εύρος. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε  τον ιδανικό «αριθμό» μας: Είναι αυτός όπου είστε άνετα με τα ρούχα σας, δεν αγχώνεστε με την ντουλάπα σας κάθε φορά που είναι να ντυθείτε, αισθάνεστε ευτυχείς όταν πηγαίνετε γυμναστήριο και δεν αισθάνεστεπιεσμένοι όταν κάνετε δίαιτα. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, δώστε στον εαυτό σας ένα εύρος 5 κιλών γύρω από αυτόν τον αριθμό.
  4. Βρείτε άλλους τρόπους για να μετρήσετε την πρόοδο σας. Ελέγξτε το βάρος, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλες παραμέτρους: το πώς σας ταιριάζουν τα ρούχα σας  και το πώς αισθάνεστε με το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές, σε συνδυασμό με τη ζυγαριά: Εάν έχετε εργαστεί πολύ σκληρά και σας αρέσει ο τρόπος που εφαρμόζουν τα ρούχα σας, το να ανέβετε στη ζυγαριά θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς. Και από την άλλη πλευρά, αν τα ρούχα σας είναι λίγο σφιχτά, ανεβείτε στη ζυγαριά για να σας παρακινήσει πάλι και να μπείτε σε πρόγραμμα.

Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%