• Κυριακή, 25 Αύγουστος 2019 | 23:15
7 βιταμίνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) 7 βιταμίνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ)

Οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Συνήθως δρουν ως συμπαράγοντες σε κυτταρικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούν γλυκόζη. Για αυτό το λόγο, έχουν μελετηθεί εκτενώς προκειμένου να καθορίσουν τα οφέλη τους για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι 7 βιταμίνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ):

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Είναι συνένζυμο για τον μεταβολισμό κετο σακχάρων.

Είναι επίσης σημαντικό για την διάσπαση του πυροσταφυλικού οξέος, ενός προϊόντος που παράγεται κατά τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Έτσι, η βιταμίνη Β1 μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του τρόπου που τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, διαθέσιμες μελέτες δεν συμφωνούν πάντα με την σημασία της συμπληρωματικής βιταμίνης β1 στο διαβήτη.

Κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β1 και συνεπώς μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης Β1, ενώ οι ασθενείς τύπου 2 διαβήτη συνήθως έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β1.

Ωστόσο, μία μελέτη έδειξε ότι παρόλο που οι διαβητικοί έχουν φυσιολογικά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, η μεταφορά τους στους ιστούς εξασθενεί. Επομένως, ακόμη και τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης μπορεί να μην επαρκούν για να ελέγξουν αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς.

Η συμπλήρωση της βιταμίνης Β1 αποδείχθηκε ότι προλαμβάνει και θεραπεύει τη νευροπάθεια που προκαλείται από τον διαβήτη.

Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι, γάλα.

Βιταμίνη Β3

Χρησιμεύει ως συνένζυμα για έναν αριθμό ενζύμων, ειδικά εκείνων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων.

Αυτή η μορφή βιταμίνης έχει αποδειχθεί πως προστατεύει τα β- κύτταρα του παγκρέατος σε πρόσφατα διαγνωσμένους ασθενείς. Προστατεύοντας αυτά τα κύτταρα μπορεί να διατηρηθεί η παραγωγή ινσουλίνης και να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγές: Αυγά, γάλα, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη είναι άλλο ένα σημαντικό συνένζυμο. Είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των αμινοξέων και των υδατανθράκων.

Η έλλειψή της είναι σύνηθες φαινόμενο στους διαβητικούς και σε όσους δεν ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι διαβητικοί που λαμβάνουν ινσουλίνη έχουν χαμηλότερα επίπεδα Β6 από αυτούς που λαμβάνουν ακόμα φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Αυτό δείχνει πως η έλλειψη Β6 επιδεινώνεται όσο ο διαβήτης προχωράει.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 συνδέεται έντονα με τη δυσανεξία στη γλυκόζη και τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και γλυκαγόνης.

Υπάρχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν πως τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 μπορούν να βοηθήσουν την ανοχή της γλυκόζης, αλλά μόνο σε όσους έχουν έλλειψη.

Πηγές: Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, μπανάνες, πατάτες, δημητριακά.

Βιταμίνη Β12

Είναι το πιο σημαντικό σύμπλεγμα από όλες τις βιταμίνες Β και διακρίνεται καθώς περιέχει κοβάλτιο.

Λειτουργικά, η βιταμίνη Β12 είναι παρόμοια με το φολικό οξύ, άλλη  μια βιταμίνη Β.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει κακοήθη αναιμία, μια κατάσταση που βρίσκεται συνήθως μαζί με το διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η ανεπάρκειά της συσχετίζεται και με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1. Ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν πως τα συμπληρώματα Β12 μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, μπορεί να είναι ωφέλημα στο διαβήτη.

Ενέσεις υψηλών δόσεων μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν νευροπάθειες που προκλήθηκαν από το διαβήτη.

Πηγές: Γάλα, συκώτι, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι.

Βιταμίνη C

Είναι μια ανοσοενισχυτική αντιοξειδωτική βιταμίνη.

Συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου και προωθεί την επούλωση πληγών.

Η υπεργλυκαιμία που σχετίζεται με τον διαβήτη μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης C που διατίθεται στα κύτταρα. Έτσι, μια χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C μπορεί να αφήσει τα β-κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη ανοιχτά σε οξειδωτική βλάβη και αυτοάνοση προσβολή.

Πηγές: Πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες,

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο συνηθισμένη στο διαβήτη τύπου 1 αν και μπορεί να επηρεάσει και ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Αυτή η ανεπάρκεια σχετίζεται με πολύ μειωμένα επίπεδα καλσιτριόλης, μαγνησίου, ασβεστίου και παραθυρεοειδούς.

Σε μια επιδημιολογική μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D από 2.000 συμμετέχοντες που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1.

Συγκρίνοντας αυτές τις μετρήσεις με τα επίπεδα βιταμίνης D των μη διαβητικών εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους του διαβήτη τύπου 1.

Άλλες μελέτες έδειξαν πως η μειωμένη βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση, άρα διαβήτη τύπου 2.

Πηγές: Λιπαρά ψάρια, αυγά, συκώτι, μαλακές μαργαρίνες, γάλα.

Γεωργία Μαρία Χριστοπούλου
Φοιτήτρια Διαιτολογίας Aegean College
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης. 

 
 
 
 
 

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή» αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μια μεγαλειώδης εκδοτική παραγωγή 400 σελίδων!!

Με την παραγγελία του βιβλίου σας κάνουμε ΔΩΡΟ* το βιβλίο "Το μυστικό της Μακροζωΐας: Βιταμίνη D" (αξίας 12€) .

*Η προσφορά ισχύει για παραγγελίες εντός Ελλάδας

ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή»

Παραγγείλτε τo βιβλίo «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή»

.

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

.

Δείτε όλα τα βιβλία της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πρωταγωνιστεί για περισσότερο από 20 χρόνια στον τομέα της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης επιστημόνων υγείας και κοινού για το αντικείμενο της διατροφής και διαιτολογίας, διαθέτοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων στο ενεργητικό της.

Για να δείτε αναλυτικά όλα τα βιβλία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Έξοδα Αποστολής

Εντός Αττικής: 3€
Υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα: 4€
Νησιωτική Ελλάδα: 5€

Για παραγγελίες Άνω των 40€ σας κάνουμε ΔΩΡΟ τα Ε.Α.

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%