• Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 | 17:08
Πως θα σας ακουγόταν η ιδέα να προσθέσετε μαύρο σκόρδο στο διαιτολόγιο σας? Πως θα σας ακουγόταν η ιδέα να προσθέσετε μαύρο σκόρδο στο διαιτολόγιο σας?

 

Η αλήθεια είναι ότι το σκόρδο έχει υψηλές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Μαύρο σκόρδο

Πρόκειται για ένα φυσικό μη επεξεργασμένο τρόφιμο που τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αφού συγκαταλέγεται σε μια από τις δυνατές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Λόγω της μειωμένης μυρωδιάς του αλλά και της γλυκιάς γεύσης του καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το λευκό σκόρδο. Η υφή του είναι μαλακή σαν ένα αποξηραμένο φρούτο.

Η δράση του μαύρου σκόρδου έχει αποδειχθεί μεγάλη αφού εκδηλώνει σημαντικές αντιβιοτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει και ονομάζεται allitridin η οποία δρα έναντι του ανθρώπινου ιού του έρπητα. Γνωρίζοντας ότι το λευκό σκόρδο περιέχει αλισίνη, η οποία είναι διαλυτή μόνο σε λίπος, το Μαύρο Σκόρδο περιέχει S-Allycysteine, η οποία είναι διαλυτή στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα απορροφήσει όλα τα φυσικά οφέλη για την υγεία πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος και γρίπης. Μεταξύ των ιών που επηρεάζονται από τα εκχυλίσματα σκόρδου συμπεριλαμβάνονται ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός γρίπης , ο ιός έρπη , ο ιός της φυσαλιδώδους στοματίτιδας, και ο ανθρώπινος ρινοϊός τύπου.

Επιπλέον, διαθέτει αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και λόγω αυτού δρα αποτελεσματικά στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού!

Δεν θέλει πολύ μαγείρεμα και ταιριάζει σε κάθε είδους πιάτο, ζυμαρικά, ριζότο, κρεατικά, μαρινάδες αλλά και βινεγκρέτ πράσινης σαλάτας. Τέλειο τριμμένο πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί ολικής. Ένα γευστικό και απολαυστικό σνακ.

Τέλος, σε περίπτωση που δεν είστε λάτρης του μαύρου σκόρδου, μπορείτε να επωφεληθείτε λαμβάνοντας το και σαν συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας: Λαμβάνετε 1-2 κάψουλες ημερησίως ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας, μιας και οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

vasilakopoulou-iwannaΙωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou @ logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%