• Παρασκευή, 23 Αύγουστος 2019 | 20:52
Η αγαπημένη συνήθεια του τοστ, τώρα γίνεται πιο ωφέλιμη Η αγαπημένη συνήθεια του τοστ, τώρα γίνεται πιο ωφέλιμη

Οι γρήγοροι ρυθμοί έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις διατροφικές μας συνήθειες.

Οι περισσότεροι από εμάς, είτε υιοθετούν άστατες διατροφικές συνήθειες,  είτε τα γεύματα τους είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι  μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη χώρα μας να μην  προσλαμβάνει τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας ( ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) που εκπονήθηκαν από Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη μεταξύ άλλων, ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα:

  • Το 98% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε Βιταμίνη D. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι καλές πηγές της βιταμίνης αυτής.
  • Το 66% έχει χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο
  • Το 35% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο. Μάλιστα σημαντικό ποσοστό των γυναικών έχει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για σίδηρο, κυρίως εξαιτίας της απώλειας αίματος με την έμμηνο ρήση.
  • Το  83% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε φολικό οξύ

Πώς ένα ψωμί του τοστ μπορεί να μας φροντίσει;

Το ψωμί του τοστ καταναλώνεται πολύ συχνά από όλους μας, σχεδόν καθημερινά και αποτελεί το βασικό συστατικό για την αγαπημένη συνήθεια του τοστ και του σάντουιτς.

Μάλιστα όταν  το ψωμί του τοστ συνδυάζεται με τρόφιμα όπως είναι το τυρί και τα εποχιακά λαχανικά, δημιουργείται ένα ελαφρύ και ταυτόχρονα πλήρες γεύμα, ιδανικό για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Ωστόσο, το ψωμί του τοστ που επιλέγουμε πρέπει να προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών που έχουμε ανάγκη σε καθημερινή βάση. Αυτό μας το προσφέρει ένα νέο ψωμί του τoστ, που έρχεται να συμβάλλει πολύτιμα στη διατροφή μας – στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής- καθώς, αποτελεί πηγή βιταμίνης D,  ασβεστίου, σιδήρου και φολικού οξέως.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

Παρακάτω αναλύονται τα οφέλη και ο ρόλος των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών:

 Η Bιταμίνη D συμβάλλει στην  απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το Ασβέστιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών

Ο Σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη  μείωση της κούρασης και της κόπωσης καθώς και στη φυσιολογική γνωσιακή  λειτουργία.

Το Φολικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά την εγκυμοσύνη και στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης.

Νεότερα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να εδραιώσουν τη σημασία της επιλογής εμπλουτισμένων τροφίμων όπως είναι το ψωμί του τοστ με ασβέστιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ και σίδηρο.

Τώρα λοιπόν απλά και γευστικά μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή μας διατροφή δίνοντας το κάτι παραπάνω στη διατροφή μας με ένα πολύτιμο , νέο ψωμί του τοστ.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%