Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ακούστε την καρδιά σας: Γιατί ο εγκέφαλός σας μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα για το πόσο καλά γνωρίζετ

Ποιός γνωρίζει καλύτερα την καρδιά σας; το μυαλό ή ο εγκέφαλός;

 

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cerebral Cortex, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) Cognition and Brain Sciences Unit, Κέιμπριτζ, μελέτησε όχι μόνο αν θα μπορούσε μια ομάδα εθελοντών να εκπαιδευτούν στο να ακολουθήσουν τον κτύπο της καρδιάς τους, αλλά και αν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου πόσο καλοί ήταν στην εκτίμηση της απόδοσής τους

«Ακολουθήστε την καρδιά σας» έχει γίνει κάτι σαν κλισέ, αλλά γνωρίζουμε ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, υπάρχει μια σχέση μεταξύ του καρδιακού ρυθμόυ μας και των αποφάσεων και των συναισθήματων μας. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για να γίνουμε πιο δεκτικοί στους χτύπους της καρδιάς μας, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, όπως υποστηρίζει ο Δρ Τριστάν Bekinschtein, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Μια πρόσφατη μελέτη από τον Δρ Bekinschtein και τους συνεργάτες του έδειξε ότι τα άτομα με «διαταραχή αποπροσωποποίησης» – στην οποία οι ασθενείς αισθάνονται ότι είναι οι ίδιοι έξω από το σώμα τους ή έχουν την αίσθηση ότι τα πράγματα γύρω τους δεν είναι πραγματικά – έχουν πολύ κακές επιδόσεις κατά την ακρόαση της καρδιάς τους. Μια άλλη μελέτη από την ομάδα, κοιτάζοντας έναν άνθρωπο με δύο καρδιές – μια φυσική καρδιά που νοσεί και την αντικατάσταση τεχνητής καρδιάς – διαπιστώθηκε ότι ήταν σε καλύτερη θέση να συντονιστεί σε τεχνητή καρδιά από ότι με αυτή που νοσεί.

Άλλες μελέτες έχουν αναδείξει την πιθανή σχέση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού και της εκτέλεσης της εργασίας. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι εθελοντές έχουν την προπρανολόλη φάρμακο να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό τους χειρότερες επιδόσεις σε συναισθηματικές καθήκοντα από την ομάδα ελέγχου. Η αλλαγή του καρδιακού ρυθμού είναι μέρος της αυτόματης απάντησης ώστε να γνωρίζουμε το ρυθμό καρδιάς το οποίο θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο στη συμπεριφορά τους, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ακριβώς πάνω από τέσσερις στους δέκα (42%) παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ικανότητά τους να αξιοποιήσουν με ακρίβεια το κτύπο της καρδιάς τους. Αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι ακούνε τον παλμό της καρδιάς τους μέσα από ένα στηθοσκόπιο και να τελειοποιήσουν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια των σημάτων παλμών της καρδιάς τους. Σε εκείνους των οποίων οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί, οι ερευνητές είδαν ένα ισχυρότερο σήμα εγκεφάλου που είναι γνωστό ως το «καρδιοχτύπι προκλητά δυναμικά» (HEP) κατά μήκος του εγκεφάλου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι για λίγοτερο από το μισό από εμάς, η εξάσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να ακούσουμε την καρδιά μας, αλλά εμείς δεν μπορεί να γνωρίζουμε την πρόοδο μας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτό το έργο πιο εύκολο να κάνουμε ό, τι άλλες τχνικές. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι προφανώς δεν γνωρίζουν πόσο υγιείς ή όχι είναι πραγματικά. Αλλά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, τους απομακρύνει από αυτό.

“Υπάρχουν τεχνικές που μας διδάσκουν να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός μας, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγχουν τα συναισθήματά τους καλύτερα ή να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, εάν γνωρίζουν πώς η καρδιά τους χτυπάει. “

Επιμέλεια Κειμένου
Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας

annabeseli(a)gmail.com

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ