Logodiatrofis.gr
Παιδι

Πόσο αλάτι πρέπει να προσλαμβάνει ένα βρέφος;

Πολλοί άνθρωποι έχουν ερωτηθεί πρόσφατα για την πρόσληψη αλατιού και την υγεία των βρεφών κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού.

Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, καθώς, αν και τα βρέφη χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες αλατιού και έχουν πολύ χαμηλές μέγιστες συστάσεις, το αλάτι είναι εμφανείς σε ένα ευρύ φάσμα ημερήσιων τροφών.

Αυτό σημαίνει ότι για εκείνες τις οικογένειες που θέλουν τα μωρά τους να τρώνε μια ποικίλη διατροφή, παρόμοια με αυτή των ενηλίκων, το αλάτι μπορεί να προκαλεί κάποια ανησυχία.

Παρακάτω θα συζητηθεί για το πόσο αλάτι πρέπει να λαμβάνει ένα βρέφος.

Αλάτι στα βρεφικά τρόφιμα

Το αλάτι (ή το νάτριο) εμφανίζεται φυσικά σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προστίθεται επίσης σε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα της καθημερινότητας.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αυτά τα τρόφιμα είναι: Επεξεργασμένα κρέατα, ελιές, τυρί, σάλτσες όπως κέτσαπ και μαγιονέζα, κύβοι λαχανικών – κρέατος και σάλτσες, βούτυρο, καπνιστό κρέας και ψάρι.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι καλό να προσφέρονται στο μωρό, καθώς προσφέρουν νέες γεύσεις και είναι επίσης αρκετά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η συχνότητα και η ποσότητα στην οποία προσφέρονται είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία όταν πρόκειται για τα τρόφιμα αυτά.

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να επεξεργαστούν αλλά συνήθως περιέχουν μέτριες ποσότητες αλατιού περιλαμβάνουν: Ψωμί, δημητριακά, σάλτσες ζυμαρικών, σούπες εμπορίου, χούμους, δημητριακά πρωινού, έτοιμα γεύματα και πίτσες.

Αυτά τα είδη τροφίμων, μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι, όποτε είναι δυνατό και να αποφύγετε το πρόσθετο αλάτι.

Για παράδειγμα, είναι πραγματικά πολύ εύκολο και φθηνό να φτιάχνεις χούμους και διαρκεί περισσότερο από τις επιλογές της αγοράς που μπορεί να αγοράζετε.

Η σπιτική σούπα και οι σάλτσες ζυμαρικών είναι επίσης τόσο γρήγορες και απλές να φτιαχτούν στο σπίτι και εάν χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά, δεν χρειάζεται πραγματικά να προσθέσετε αλάτι.

Πόσο αλάτι πρέπει να λαμβάνει ένα βρέφος;

Ο παρακάτω πίνακας, που λήφθηκε από το British Nutrition Foundation, δείχνει τα μέγιστα επίπεδα αλατιού για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

Βασικά, τα παιδιά κάτω από 1ος έτους δεν θα πρέπει να λαμβάνου περισσότερο από 1g αλάτι την ημέρα. Αυτό είναι λιγότερο από ¼ κουταλάκι του γλυκού και έτσι πραγματικά δεν είναι μεγάλη ποσότητα.

Ο πιο πάνω πίνακας δείχνει επίσης τις διαφορετικές ποσότητες αλατιού σε κάθε ηλικιακό group. Από αριστερά προς δεξιά:

1g άλατος: Το μέγιστο ποσό που συνιστάται κάτω του 1ος έτους. ένα επίπεδο κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τέλος 6g αλάτι, το μέγιστο ποσό που ένας ενήλικας πρέπει να λαμβάνει σε μια μέρα.

Αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στις βρεφικές τροφές

Ο λόγος που το αλάτι συνιστάται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες είναι επειδή τα νεφρά των νεογνών είναι πολύ μικρά και δεν αναπτύσσονται αρκετά για να αντιμετωπίσουν μεγάλους όγκους.

Το αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ακόμη και σε μικρά παιδιά και το πολύ περισσότερο αλάτι θα μπορούσε να ενθαρρύνει την προτίμηση του βρέφους για αλμυρά τρόφιμα σε όλη του τη ζωή

Γι ‘αυτό είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικό να μην προσθέτετε αλάτι στα τρόφιμα του βρέφους και αυτός είναι ο λόγος που είναι καλύτερο να μην προσφέρετε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι πριν από την ηλικία ενός έτους.

Ένα τεμάχιο τυριού με μια στρώση βουτύρου μαζί με ένα βραστό αυγό και μια φέτα ψωμιού θα μπορούσε εύκολα να φτάσει σε 1 γραμμάριο αλάτι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ποικιλία είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά και βρέφη, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν τα βρέφη περάσουν το επίπεδο αλατιού μερικές ημέρες, εφόσον τις υπόλοιπες ημέρες είναι χαμηλότερα και όλα εξισορροπούνται.

Κορυφαίες συμβουλές για τη χαμηλή πρόσληψη αλατιού κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού

• Αποφύγετε την πλήρη προσθήκη αλατιού σε  βρέφη/ μικρά παιδιά/έφηβους και στις παιδικές τροφές, αν είναι δυνατόν. Το αλάτι δεν είναι απαραίτητο να προστεθεί στα τρόφιμα και στα γεύματα, αφού είναι ήδη παρόν σε μια τόσο μεγάλη ποικιλία καθημερινών τροφίμων. Η προσφορά του αλατιού από πολύ μικρή ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια γευστική προτίμηση γι ‘αυτό και ως εκ τούτου θα οδηγηθούν να χρησιμοποιούν πολύ αλάτι ως καρύκευμα καθώς μεγαλώνουν.

• Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στα τρόφιμα. Αυτά συχνά προσθέτουν ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες στις βρεφικές τροφές, αλλά βοηθούν επίσης να εισαγάγουν το βρέφος σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών γεύσεων και μυρωδιών. Μην υποτιμάτε τη γεύση από τα ποιοτικά ελαιόλαδα, χυμούς λεμονιού, σκόρδο και τζίντζερ τα οποία μπορούν να προστεθούν επίσης στις τροφές.

• Ελέγξτε τις ετικέτες και συγκρίνετε τα προϊόντα για να προσπαθήσετε να βρείτε τα χαμηλότερα επίπεδα αλατιού σε τρόφιμα, όπως κρακεράκια, μπριζόλες, κέικ ρυζιού καθώς και δημητριακά πρωινού και ψωμιά.

• Φτιάξτε φαγητό στο σπίτι όποτε είναι δυνατόν, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει το τελικό πιάτο και έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές εναλλακτικές επιλογές με διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά.

• Επιλέξτε “χωρίς πρόσθετο αλάτι” ή χαμηλότερες τιμές αλατιού για είδη διατροφής όπως σάλτσες, κράκερς, βούτυρο και κύβους λαχανικών – κρέατος.

• Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τα υψηλότερα αλατισμένα γεύματα ή σνακ όλη την ημέρα με επιλογές που περιέχουν λιγότερο αλάτι όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, σπιτικές σάλτσες και σπιτικά γεύματα.

• Δοκιμάστε μερικές από τις αγαπημένες σας συνταγές χωρίς να χρησιμοποιήσετε το αλάτι – ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο λίγο αλλάζει η γεύση.

• Σκεφτείτε το αλάτι που χρησιμοποιείτε στα δικά σας τρόφιμα και αν μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι στο τραπέζι.

• Όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ελέγξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι, καθώς μερικές φορές φασόλια, λαχανικά και ψάρια αποθηκεύονται σε αλατισμένο νερό που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για βρέφη. Επιλέξτε τα τρόφιμα αυτά που αποθηκεύονται ή συντηρούνται στο νερό όποτε είναι αυτό δυνατόν.

• Όταν τρώτε έξω, μην φοβάστε να ρωτήσετε αν προστίθεται αλάτι σε οποιαδήποτε τρόφιμα σκέφτεστε να πάρετε για μικρά παιδιά. Ρωτήστε εάν μπορεί να αποφευχθεί το αλάτι ή εάν υπάρχουν πιάτα με λιγότερο αλάτι που είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Θυμηθείτε ότι αν καταναλώσετε λίγο περισσότερο αλάτι μερικές ημέρες και λίγο λιγότερο άλλες μέρες, αυτό είναι εντάξει.  Όλα είναι θέμα συνολικής ισορροπίας.

Προσπαθήστε να μην πανικοβάλλεστε καθημερινά και απλά να κάνετε ό, τι μπορείτε για να κρατήσετε χαμηλές τις συνολικές προσλήψεις αλατιού.

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν, αλλά επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε να προσφέρετε πάρα πολλά τρόφιμα του τύπου πατατάκια, κέικ και μπισκότα … αυτά περιέχουν συχνά μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σε αλάτι και είναι πολύ δύσκολο να πεις ακριβώς πόσο.

Εάν τα παιδιά καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα τακτικά, θα μπορούσε να τα φέρει σε μια μέση πρόσληψη αλατιού αρκετά υψηλή.

Για παράδειγμα, ένα μεσαίο πακέτο τσιπς περιέχει περίπου 0,6 mg άλατος – έτσι ελέγξτε τις ετικέτες και προσπαθήστε να αλλάξετε για πιο φιλικές προς το μωρό εναλλακτικές λύσεις όπου είναι δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ