Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το αλκοόλ και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου!

Η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου

 Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου.

Το συνεχώς ανανεωμένο πρόγραμμα αναφοράς οδηγήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιου Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Οι επιστήμονες συστηματικά συγκέντρωναν και ανέλυαν στοιχεία που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου, και στη συνέχεια μια ομάδα κορυφαίων διεθνών εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε ανεξάρτητα τα αποτελέσματα των στοιχείων αυτών.

Σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν 952.000 κρούσματα καρκίνου του στομάχου το 2012, τα οποία αντιπροσώπευαν το 7% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο. Επηρεάζει τους άνδρες σε διπλάσια συχνότητα από τις γυναίκες, και είναι πιο συχνός μεταξύ των ηλικιωμένων, με τη μέση ηλικία διάγνωσης στις ΗΠΑ να είναι 72 χρόνια.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης είναι 25-28%, αλλά αυξάνεται σε 63% εάν ο καρκίνος διαγνωστεί νωρίς. Αλλά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι τα τελευταία στάδια, και περίπου το 70% των περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται αρκετά αργά, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης. Η ανατολική Ασία και η Κίνα είναι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο.

Γρήγορα στοιχεία για τον καρκίνο του στομάχου

  • Ο προβλεπόμενος αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του στομάχου στις ΗΠΑ το 2016 είναι 26.370
  • Ο εκτιμώμενος αριθμός των θανάτων από καρκίνο του στομάχου είναι 10.730
  • Αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 1,6% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου και 1,8% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Η ταξινόμηση του καρκίνου του στομάχου εξαρτάται από το σημείο στο οποίο αναπτύσσεται ο όγκος. Ο καρκίνος της καρδιακής μοίρας του στομάχου εμφανίζεται στο πάνω μέρος του στομάχου, κοντά στον οισοφάγο, ενώ ο ‘’μη καρδιακός’’  οπουδήποτε αλλού στο στομάχι.

Ο μη καρδιακός καρκίνος του στομάχου είναι πιο διαδεδομένος, και ιδιαίτερα στην Ασία, αλλά πλέον τα ποσοστά μειώνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μείωση των λοιμώξεων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori), και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ψύξη, αντί για αλάτι, για τη διατήρηση των τροφίμων.

Ωστόσο, ο ‘’καρδιακός’’ καρκίνος του στομάχου είναι πλέον πιο συχνός στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται.

Προηγούμενα ευρήματα έχουν δείξει ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 11% των περιπτώσεων του καρκίνου του στομάχου σε όλο τον κόσμο.

Η  λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι γνωστό ότι προκαλεί ‘’μη καρδιακό’’ καρκίνο του στομάχου, και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τον ιό Epstein-Barr.

Η έκθεση σε βιομηχανικές χημικές ουσίες και η έκθεση στο χώρο εργασίας σε σκόνη και υψηλή θερμοκρασία έχουν επίσης ενοχοποιηθεί. Οι άνθρωποι που λειτουργούν μηχανήματα τροφίμων και εκείνοι που απασχολούνται στην κατασκευή καουτσούκ, την επεξεργασία ξύλου ή μετάλλου, την παραγωγή χρωμίου και υην εξόρυξη άνθρακα πιστεύεται ότι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την επίδραση ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Αφορούσε 89 μετα-αναλύσεις και τα δεδομένα από 17,5 εκατομμύρια ενήλικες, 77.000 από τους οποίους είχαν καρκίνο του στομάχου.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα ή αλατισμένα κρέατα και διατηρείστε ένα υγιές βάρος.

Οι συγγραφείς βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένα προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, και συγκεκριμένα:

  • Κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την ημέρα, ή περισσότερο από 1,5 ουγγιές καθαρού οινοπνεύματος
  • Κατανάλωση τροφών που είναι διατηρημένες με χρήση αλατιού
  • Η κατανάλωση κρέατος που έχει επεξεργαστεί με κάπνισμα, αλάτισμα, ή με την προσθήκη συντηρητικών, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, ο παστουρμάς και το σαλάμι, τα χοτ ντογκ και μερικά λουκάνικα. Ευρήματα δείχνουν ότι αν ένα άτομο τρώει δύο φέτες μπέικον κάθε μέρα, ή περίπου 1,8 ουγγιές επεξεργασμένου κρέατος, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 18%.

Ισχυρά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος τους (BMI), τους κατατάσσει ως υπέρβαρους ή παχύσαρκους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού καρκίνου του στομάχου. Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται κατά 23% για κάθε πέντε μονάδες ΒΜΙ. Η περίσσεια σωματικού λίπους επίσης σχετίζεται με 11 τύπους καρκίνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση κρεάτων ή ψαριών στη σχάρα ή στα κάρβουνα συμβάλλει στον κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση φρούτων, και κυρίως εσπεριδοειδών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.

Οι ερευνητές καλούν τους ανθρώπους να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να μένουν σωματικά δραστήριοι,  να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Η dr Anne Μακ Τίρναν, ένα μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, δηλώνει:

“Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ακολουθείτε τις συστάσεις του AICR για την πρόληψη του καρκίνου γενικότερα. Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ, το οποίο για τους άνδρες σημαίνει όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και για τις γυναίκες να μην υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα. Ακολουθήστε μια βασισμένη σε φυτικά προϊόντα διατροφή, με πολλά λαχανικά και φρούτα, και να αποφεύγετε την πρόσληψη του επεξεργασμένου κρέατος. Επίσης, διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά όρια. “

Περισσότερες συμβουλές πρόληψης του καρκίνου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα AICR.

Τον Ιανουάριο, η AICR εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με τις Διαιτητικές Οδηγίες για το 2015 για τους Αμερικανούς, δηλώνοντας ότι οι εμπειρογνώμονες “υπέκυψε στις πιέσεις της βιομηχανίας κρέατος αγνοώντας σαφείς και πειστικές αποδείξεις σχετικά με τους ρόλους που παίζουν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα σε σχέση με τον κίνδυνο για καρκίνο.”

Το ‘’Medical News Today’’ έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε μια σύνδεση μεταξύ του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ