• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 19:45
Το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις Το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal δείχνει ότι ένα ποτό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς ενός ατόμου έναντι της νόσου. Ωστόσο, η ίδια μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ποικιλία καρδιακών προβλημάτων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και 12 καρδιαγγειακών παθήσεων, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας σε περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια υγιείς Βρετανούς ενήλικες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν 32% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, 56% χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου καρδιάς, 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, και 12% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές όρισαν τη «μέτρια» κατανάλωση αλκοόλ ως 7 ποτήρια μπύρα ή 1,5 μπουκάλι κρασί σε μία εβδομάδα.

Πίνοντας περισσότερο από το μέτριο, αυξάνεται ο κίνδυνος πολλών καρδιακών παθήσεων: συνδέθηκε με ένα 21% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού θανάτου, ένα 22% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ένα 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, ένα 33% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, και ένα 37% αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί τρόποι που η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, αν και κανένας δεν έχει αποδειχθεί. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξήσεις σε «καλή» HDL χοληστερόλη και με ιδιότητες στο αίμα που μειώνουν την πήξη. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%