• Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020 | 13:55
Αντιοξειδωτικά & Μείωση βάρους Αντιοξειδωτικά & Μείωση βάρους

Πώς μπορούν τα αντιοξειδωτικά να συμβάλουν στην αποτελεσματική μείωση του βάρους;

 

Διάφορες ερευνητικές εργασίες αναδεικνύουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών και στη ρύθμιση του βάρους μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης.

Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευροπαΐνη κ.λπ.).

Βέβαια, για την αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους η διαιτολογική φροντίδα δε μπορεί παρά να βασίζεται σε δύο τουλάχιστον βασικούς άξονες... Ο πρώτος άξονας είναι η σχετικά περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας σε συνδυασμό με τις επιλογές τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο δεύτερος άξονας είναι η σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα της διατροφής σε μονάδες ORAC, βάσει των προσωπικών αναγκών του κάθε ατόμου.

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%