Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Αντιοξειδωτική διατροφή ORAC κατά του καρκίνου του ενδομήτριου!

Η αντιοξειδωτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενδομητρίου. 

 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μία πολύ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο New Jersey των ΗΠΑ. Η διαιτητική πρόσληψη 814 ατόμων υπολογίστηκε από ένα Ερωτηματολόγιου Συχνότητας Κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και η πρόσληψη Συνολικής Αντιοξειδωτικής Ικανότητας (TAC) μέσω των τροφίμων, εκτιμήθηκε με τη χρήση της βάσης δεδομένων πολυφαινολικών ενώσεων και αντιοξειδωτικής ισχύος ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Δέσμευσης Ριζών Οξυγόνου) του USDA.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη μελέτη διατυπώνουν ευθέως την άποψη ότι με τη χρησιμοποίηση της βάσης δεδομένων ORAC, όπως αυτή τροποποιήθηκε για τις σημαντικότερες παραμέτρούς της, βρέθηκε ότι η πολύ υψηλή συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) μέσω των τροφίμων, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 25 ερευνητικές μελέτες που αφορούν στα διαιτητικά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και την in vivo επίδρασή τους στο συνολικό ανθρώπινο αντιοξειδωτικό προφίλ ή σε διάφορες ασθένειες. Μέσα από τα συμπεράσματα τους προκύπτει ότι υπάρχει ένας αρκετά υπολογίσιμος όγκος βιβλιογραφικών δεδομένων που υποστηρίζει τα θετικά οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών) των τροφίμων, στην ανθρώπινη υγεία.

Βιβλιογραφία:

Gifkins, D.; Olson, S. H.; Demissie, K.; Lu, S. E.; Kong, A. N.; Bandera, E. V.,
Total and individual antioxidant intake and endometrial cancer risk: results from a
population-based case-control study in New Jersey. Cancer Causes Control 2012,
23, 887-95.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ