Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Απαραίτητη η μείωση αλατιού σε άτομα με υπέρταση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο 90-95% των περιπτώσεων αιτίες για την αύξηση της πίεσης σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εκτιμούν ότι η επαρκής πρόσληψη καλίου (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 3100mg), παράλληλα με τη μείωση αλατιού, το πρόγραμμα διατροφής DASH (διαιτολόγιο με πολλά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, χαμηλή χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά) συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο «κρυμμένο» αλάτι στα τρόφιμα. Η μείωση του αλατιού στη μαγειρική δεν συνεπάγεται και την αυτόματη κατάργησή του από τη διατροφή μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι «κρύβεται» σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε χωρίς, εμφανώς, να έχουν αλμυρή γεύση, όπως για παράδειγμα σε ένα γλυκό. Νεότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα.
Προκειμένου να ρυθμίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση είναι σημαντικό να:

  • Μειώνουμε το αλάτι στο μαγείρεμα και ενισχύουμε τη γεύση του φαγητού με μυρωδικά.
  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν πολύ αλάτι.
  • Επιλέγουμε ειδικά προϊόντα που περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης! Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ροφήματα με χυμό φρούτων και τα προϊόντα επάλειψης, όπου όταν καταναλώνονται καθημερινά σε ποσότητες 100ml και 20γρ (1 κουταλιά της σούπας), αντίστοιχα, παρέχουν 600mg και 465mg καλίου.

Εύα Καφετζή,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα
Αναπληρωτής Υπεύθυνη τομέα Βόρειας Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kafetzi@apisxnansis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ