• Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2019 | 09:41
Απίστευτη ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ για το ρόλο της Βιταμίνης D στη θεραπεία της ΣΚΠ Απίστευτη ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ για το ρόλο της Βιταμίνης D στη θεραπεία της ΣΚΠ

Η Βιταμίνη-D και ο ρόλος της στη θεραπεία της ΣΚΠ.

 

Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D θα μπορούσε να συμμετέχει στην αποκατάσταση των ζημιών της μυελίνης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cell Biology, προσφέρει σημαντικές αποδείξεις πως η βιταμίνη D θα μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας στο μέλλον.

Ερευνητές από το Multiple Sclerosis Society Cambridge Centre for Myelin Repair, παρατήρησαν ότι ‘υποδοχείς της βιταμίνης D’ ζευγαρώνουν με μια προϋπάρχουσα πρωτεΐνη που ονομάζεται RXR gamma receptor ( γάμα υποδοχείς), ήδη γνωστή για την συμμετοχή της στην αποκατάσταση την μυελίνης – το προστατευτικό περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες.

Με την προσθήκη βιταμίνης D σε εγκεφαλικά βλαστικά κύτταρα, όπου οι πρωτεΐνες ήταν παρούσες, βρήκαν ότι ο ρυθμός παραγωγής των ολιγοδενδροκυττάρων αυξήθηκε κατά 80%. Όταν μπλόκαραν τον υποδοχέα της βιταμίνης D για να σταματήσει να λειτουργεί, η RXR γάμα πρωτεΐνη από μόνη της δεν ήταν ικανή να διεγείρει την παραγωγή των ολιγοδενδροκυττάρων.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και προκαλεί βλάβες στην μυελίνη, προκαλώντας αναστάτωση σε μηνύματα που αποστέλλονται γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, τα συμπτώματα είναι απρόβλεπτα και περιλαμβάνουν  προβλήματα σχετικά με την κινητικότητα και την ισορροπία, τον πόνο και σοβαρή κόπωση. Το σώμα έχει μια φυσική ικανότητα να εκκρίνει  μυελίνη, αλλά με την πάροδο της ηλικίας αυτή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Ο καθηγητής Robin Franklin από το MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair και το Wellcome Trust-Medical Research Council Stem Cell Institute, που ήταν επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι: ‘Χρόνια τώρα οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να επιδιορθώσουν την βλάβη στην μυελίνη. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ερευνών για την  βιταμίνη D εξετάζει τον ρόλο της στην αιτία της ασθένειας. Αυτή η εργασία παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης στην έκκριση  της μυελίνης όταν η νόσος έχει ξεκινήσει. Στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε ένα φάρμακο που θα βοηθάει στην έκκριση μυελίνης και θα λειτουργεί στοχεύοντας στον υποδοχέα της βιταμίνης D’.

Η Dr Susan Kohlhaas, διευθύντρια του Biomedical Research at the MS Society, είπε:  ‘’ Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας και ψάχνουν θεραπείες που θα μπορεί να επιβραδύνει, να σταματήσει ή να αντιστρέψει την επιδείνωση της αναπηρίας αποτελεί προτεραιότητα για το MS Society. Θα θέλαμε τώρα να μελετήσουμε περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε, εν καιρώ, να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συνέχισε λέγοντας: «Προς το παρόν, αυτή είναι μια έρευνα σε πρώιμο στάδιο, που έχει γίνει στο εργαστήριο και χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού ξέρουμε αν θα ισχύει και σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν είναι καλή ιδέα, ωστόσο συνετό θα ήταν, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν ή νομίζουν πως έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, να συμβουλευτούν τον παθολόγο τους.

 Μετά από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες θα πρέπει να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με την υποκείμενη βιολογία αυτού του υποδοχέα πριν εξεταστεί πώς ο υποδοχέας της βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι ακίνδυνη και αποτελεσματικά στοχευόμενη σε μελλοντικές δοκιμές σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: Guzman de la Fuente, A et al. Vitamin D receptor–retinoid X receptor heterodimer signaling regulates oligodendrocyte progenitor cell differentiation. Journal of Cell Biology; 7 Dec 2015

Αντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
antwnakis1986@yahoo.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%