Logodiatrofis.gr
ΑφιερώματαΕιδικα Θεματα

Φυτικά προϊόντα γάλατος

Ποιο είναι το πιο υγιεινό φυτικό γάλα; Δείτε πώς να επιλέξετε ποιο να προτιμήσετε.

Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται για λόγους υγείας, μπορεί να έχετε πειραματιστεί στον κόσμο των φυτικών προϊόντων γάλακτος.

Ο λόγος πρόσφατα γίνεται ως επί το πλείστον για τη δυσανεξία στη λακτόζη και για το πλήθος του κόσμου που καταναλώνει “granola”, και αυτές οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, μερικές φορές αποκαλούμενες γάλατα, έχουν κατακλύσει τα παντοπωλεία και τις καφετέριες.

Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι οι πωλήσεις γάλακτος σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 61% από το 2013 έως το 2018.

Αν και διατροφικά αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό προϊόν από το αγελαδινό γάλα, τα γάλατα από καρπούς προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία που τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μη γαλακτοκομικών προϊόντων φτιαγμένα από καρπούς, θα συγκρίνουμε διάφορες ποικιλίες και θα αξιολογήσουμε ποιες είναι οι πιο υγιεινές.

Τα οφέλη από τη διατροφή των φυτικών γαλάτων

Αν και τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν προσφέρουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, διαθέτουν αφθονία θρεπτικών συστατικών.

Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σχεδόν καθολικά χαμηλότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα και τα περισσότερα από αυτά έχουν τουλάχιστον το ίδιο (ή περισσότερο) ασβέστιο και βιταμίνη D.

Πολλά μη γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ακόμη και διαιτητικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που δεν θα βρείτε στο αγελαδινό γάλα .

Είναι, επίσης, φυσικά vegan, και – αν δεν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς- είναι αρκετά φιλικά προς τον καταναλωτή.

Επιπλέον, για όσους θέλουν να μειώσουν τους υδατάνθρακες, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν πληθώρα από υδατάνθρακες. Οι περισσότερες μάρκες περιέχουν μόνο 1 έως 2 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 12 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα.

Για χρήση σε κοινά τρόφιμα και συνταγές, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν εντυπωσιακή ευελιξία. Στο σπίτι μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν με αναλογία ένα προς ένα στο αγελαδινό γάλα σε muffins, ψωμιά, πουτίγκες και σάλτσες, με μικρό αντίκτυπο στη γεύση.

Τα φυτικά γάλατα με ουδέτερη γεύση κάνουν μια ελαφριά επιλογή στα δημητριακά ή στον καφέ σας.



Μερικά μειονεκτήματα των γαλακτοκομικών προϊόντων

Παρόλο που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η τέλεια τροφή.

Μία σημαντική ανησυχία είναι ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον.

Χρειάζονται 3,2 γαλόνια νερού για να παράγουν μόνο ένα αμύγδαλο (που σημαίνει 10 αμύγδαλα = 32 γαλόνια), με αποτέλεσμα πολλοί κριτικοί να αποκαλούν το γάλα αμυγδάλου μια μη βιώσιμη επιλογή.

Επιπλέον, πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν προσθετικά με αμφιλεγόμενη φήμη, όπως την καρραγενάνη ή το κόμμι γκουάρ.

Επιπρόσθετα, μπορεί απλά να είναι υπερβολικά ακριβά για πολλούς καταναλωτές, με σημεία τιμών πολύ υψηλότερα από τα αγελαδινό γάλα.

Παρ’ όλα αυτά, με πολλές επιλογές που είναι πλέον διαθέσιμες, υπάρχει αρκετός χώρος για πειραματισμούς για να βρείτε την αγαπημένη σας εναλλακτική λύση στο γάλα.

Θρεπτικά συστατικά φυτικών γαλάτων

Για περαιτέρω ανάλυση της διατροφικής αξίας, εδώ είναι ένας εύχρηστος πίνακας.

Για μέτρηση αναφοράς, 1 φλιτζάνι 2% αγελαδινό γάλα περιέχει 120 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό φυτικό γάλα;

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, ίσως να αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα από ξηρούς καρπούς !

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης του κατά πόσο είναι υγιεινά τα τρόφιμα, και κάθε ένα από τα παραπάνω γάλατα από ξηρούς καρπούς ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Για το συνολικό προφίλ θρέψης, ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα κάσιους υπάρχουν στην κορυφή στη λίστα μας.

Σε μια συσκευασία εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, ένα φλιτζάνι από το καθένα περιέχει περίπου το 25 – 50%του ασβεστίου της ημέρας και το 25 % της ημερήσιας βιταμίνης D. Και τα δύο αποτελούν μια μεγάλη δόση βιταμίνης Ε: 50% ημερησίως στο γάλα κάσιους και 20% στο γάλα αμυγδάλου.

Αν και το κάσιους και το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί λαμβάνουν πολύ περισσότερο από αυτό το μακροθρεπτικό στη διατροφή μας. Έτσι, για τους περισσότερους από εμάς, η έλλειψη πρωτεΐνης σε ένα φυτικό γάλα δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως η απαίτηση πρόσθετων πρωτεϊνών ή υψηλότερων από τις μέσες θερμίδες, ένα άλλο γάλα από καρπούς μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς.

Και αν είστε αλλεργικός στα φιστίκια ή τα καρύδια, δυστυχώς, θα πρέπει να μείνετε μακριά από όλα τα αυτά τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε ένα γάλα σόγιας, καρύδας ή κάνναβης.

Δοκιμάστε να φτιάξετε φυτικό γάλα μόνοι σας

Εάν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα εκεί που ζείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας. Μια έκδοση των αγαπημένων σας φυτικών γαλάτων θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρήματα – και ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε !



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ