Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Απολαύστε τα ζυμαρικά χωρίς τύψεις!

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

 
 

Oι υδατάνθρακες ήταν για πολλά χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι των κιλών και οι «κακοί της δίαιτας», με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστές οι πρωτεϊνικές δίαιτες.

Ωστόσο,  μια έρευνα στον Καναδά έρχεται να διαψεύσει τα παραπάνω, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες (με λιγότερο από 47% υδατάνθρακες) συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.  Η απαραίτητη παρουσία των τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ψωμί, ρύζι) στη δίαιτα αναδεικνύεται και από ότι βρίσκονται στη βάση της  πυραμίδας της μεσογειακής διατροφή, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους. Αυτό οφείλεται στο οτι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό το κύριο καύσιμό του, τη γλυκόζη,  συμβάλλοντας στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους «καλούς/απλούς» από τους «κακούς/σύνθετους».  Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. άμυλο) που περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. ζυμαρικά) συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Συγκεκριμένα, η ταυτόχρονη παρουσία των φυτικών ινών με τους σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία:

  • Δημιουργούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως  χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα.
  • Συμβάλλουν στη μειωμένη αποθήκευση διατροφικού λίπους λόγω της μεγαλύτερης αναλογίας των φυτικών ινών που βρίσκονται στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σε σχέση με τα κλασικά.
  • Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά μέσω της δέσμευσης, της αραίωσης, ή του μειωμένου χρόνου διέλευσης των καρκινογόνων συστατικών, καθώς μεταφέρονται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Μια πρόσφατη εξήγηση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα είναι ότι η ζύμωση μερικών φυτικών ινών από τα βακτηρίδια μεταβάλει το pH του παχέος εντέρου, καθώς επίσης και τη σύνθεση λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου στην περιοχή του παχέος εντέρου, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
  • Βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
  • Μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μιας και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και την απόκριση της ινσουλίνης.

Συνεπώς, όλα τα ζυμαρικά και ειδικά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι σημαντικό να καταναλώνονται συστηματικά, μιας και μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.  

Μια υγιεινή μερίδα για έναν ενήλικα είναι 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα ζυμαρικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ