• Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 | 05:26
Η απώλεια βάρους μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία Η απώλεια βάρους μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Η απώλεια 10% του σωματικού σας βάρους φαίνεται να μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ακόμη και σε περιοχές που δεν φέρουν επιπλέον βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

"Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πόνου." δήλωσε ο ερευνητής Andrew Schrepf.

"Αλλά πάντα υπάρχει η υπόθεση ότι ο πόνος θα είναι στα γόνατα, τους γοφούς και την κάτω πλάτη - μέρη του σώματος που φέρουν επιπλέον βάρος", δήλωσε ο Δρ. Schrepf, του Πανεπιστημίου του Michigan,Chronic Pain and Fatigue Research Centre.

Ο Schrepf και οι συνεργάτες του υπέβαλλαν 123 παχύσαρκους ανθρώπους σε υδρική δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ενώ τους υπέδειξε επίσης να αυξήσουν σταδιακά τη σωματική άσκηση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια 10% του σωματικού βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων συνέβαλε στη μείωση του πόνου όχι μόνο στις αναμενόμενες θέσεις, όπως τα γόνατα και τα ισχία, αλλά και στην κοιλιά, τα χέρια, το στήθος και τη γνάθο.

Για κάποιον που ζυγίζει 250 κιλά, αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια 25 κιλών.

Η απώλεια βάρους οδήγησε επίσης σε καλύτερη ψυχική υγεία, βελτιωμένη σκέψη και περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Γνωρίζουμε πως όταν οι άνθρωποι χάνουν πολύ βάρος και τείνουν να αισθάνονται καλύτερα», δήλωσε ο Schrepf σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αρθρώσεις δεν είναι ο μόνος αγωγός του πόνου στο σώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

"Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι αυτή η διαδικασία απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει τους κεντρικούς μηχανισμούς ελέγχου του πόνου που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό", δήλωσε ο Schrepf.

Αυτός και οι συνάδελφοί του τώρα θέλουν να μάθουν γιατί η απώλεια του 10% του σωματικού βάρους ήταν το σημείο στο οποίο οι παχύσαρκοι έδειξαν βελτίωση στον πόνο και σε άλλους τομείς.

"Μερικές από τις πρώτες απώλειες βάρους σας δεν είναι μόνο λίπος, ενδέχεται να είναι και νερό", είπε ο Schrepf. "Γύρω στο 10% φτάνουμε σε κρίσιμο βάρος, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό".

Κλεοπάτρα Κετσελίδη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%