• Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2019 | 05:23
Άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνει να τρώνε παντζάρια; Και αν έχετε να μου προτείνετε ποσότητα; Άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνει να τρώνε παντζάρια; Και αν έχετε να μου προτείνετε ποσότητα;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...!

 

ΕρώτησηΚαλησπέρα να ρωτήσω κάτι; Άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνει να τρώνε παντζάρια;Και αν έχετε να μου προτείνετε ποσότητα και τρόπο μαγειρέματος. Ευχαριστώ...

Απάντηση:Αγαπητή, παρόλο που το παντζάρι αποτελεί τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η κατανάλωση του αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η κατανάλωση του δεν απαγορεύεται και μπορεί να αποτελεί μέρος ενός εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής, εφ' όσον καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Έτσι, καλό θα είναι η ποσότητα αυτή να ανέρχεται στο 1/2 περίπου φλιτζάνι μαγειρεμένων παντζαριών και να συνοδεύεται πάντα από την κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τυρί) ή/και λίπους (ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι,), καθώς μ' αυτόν τον τρόπο μειώνεται η επίδραση του γλυκαιμικού δείκτη στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα, καθώς και ο χρόνος μαγειρέματος αποτελούν διαδικασίες που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Δοκιμάστε λοιπόν να το καταναλώσετε ωμό, προσθέτοντάς το σε φέτες στη σαλάτα σας, ή μαγειρέψτε το ελαφρώς.

Τέλος προσθέστε του ξύδι. Η προσθήκη όξινων ουσιών μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.

Μη παραλείπετε να υπολογίζετε του υδατάνθρακες των γευμάτων σας και να λαμβάνεται την ανάλογη δόση ινσουλίνης που απαιτείται.

 

Iωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna@windowslive.com

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
 θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%