Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Αυγό | Η διατροφική πλάνη στην αποθέωση της!

Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια προκειμένου το αυγό να αποκαταστήσει τη χαμένη του υπόληψη! Τα διατροφικά «εγκλήματα» της δεκαετίας του 1990.

Αυγό: Ένοχο ή όχι για τη χοληστερόλη;

«Είναι γνωστό πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί τον μόνο αιτιολογικό παράγοντα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι HDL και LDL (λιποπρωτεΐνες) αποτελούν τον “καλό” και “κακό” τρόπο μεταφοράς της, οι οποίες και φυσικά συνδέονται με τη σειρά τους με τις καρδιακές παθήσεις.

Όταν, όμως, μιλάμε για χοληστερόλη το μυαλό μας πηγαίνει αναγκαστικά στο αυγό. Το αυγό ως τροφή είναι η πλέον κατηγορημένη τα τελευταία χρόνια. Κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάσθηκε με “εξοστρακισμό” από την ανθρώπινη διατροφή.

Όντας μια τροφή με υψηλότατη βιολογική αξία, ήταν πραγματικά οδυνηρή η απομάκρυνσή της από το διαιτολόγιό μας.

Η αλήθεια, όμως, τείνει να αποκατασταθεί και το αυγό φαίνεται ότι μπορεί να πάρει σιγά σιγά τη θέση που του αξίζει στη διατροφή μας.

Και να πώς έχει: το αυγό σαν τροφή είναι γεγονός ότι αποδίδει αρκετά mg χοληστερόλης.

Από την άλλη, όμως, η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται ως προστατευτικό κατά της χοληστερόλης) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερόλης να είναι μικρή.

Το αυγό επίσης συνεισφέρει στην άνοδο της “καλής” HDL – χοληστερόλης που θεωρείται προστατευτική “ασπίδα” για τον οργανισμό.

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού είναι η τελειότερη που υπάρχει μεταξύ όλων των τροφών. Η αξιολόγησή τους γίνεται με τον αριθμό πρότυπο 100 που δίνεται μόνο σ’ αυτό και στο γάλα γυναίκας. Πραγματικά και τι δεν περιέχει το αυγό σαν τροφή: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη και την πολύ σημαντική αλλά και δυσεύρετη βιοτίνη.

Τι ειρωνεία αυτή η πολύ σημαντική τροφή να βρίσκεται σε αποκλεισμό από το διαιτολόγιό μας.

Στην Αγγλία, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το αυγό μπορεί να καταναλώνεται ακόμα και από υπερχοληστερολαιμικά άτομα!

Στην Ελλάδα η κατανάλωση αυγού έχει περιοριστεί στα 2,5 αυγά την εβδομάδα κατά άτομο, ενώ για την προηγούμενη γενιά ήταν τριπλάσια.

Ολόκληρες γενιές Ελλήνων μεγάλωναν με βασική τροφή στη διατροφή τους το αυγό και εντούτοις το πρόβλημα χοληστερόλης και προδιάθεσης καρδιαγγειακών παθήσεων που είχαν, ήταν περιορισμένο.

Οι Έλληνες παρ’ όλο που έχουν το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και από τους υψηλότερους μέσους όρους ζωή, εντούτοις τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ως “πρωταθλητές” Ευρώπης στα εμφράγματα κάτω των 40 ετών.

Είναι φανερό ότι η διατροφή μας δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από 10 και πολύ περισσότερο πριν από 20 χρόνια. Αλλάξαμε, λοιπόν, το διαιτολόγιό μας αντιστρέφοντας τα ποσοστά νοσηρότητας που εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Για σκεφτείτε τελικά μήπως χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την άποψή μας σχετικά με τη διατροφή μας, ακολουθώντας τον τρόπο διατροφής των παλαιότερων;

Βέβαια, όσον αφορά το αυγό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση που να το αποσυνδέει από τη χοληστερόλη. Και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Πάντως, ο υγιής άνθρωπος μπορεί να τρώει τουλάχιστον ένα αυγό την ημέρα, αφού αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις φυσικές και υγιεινές τροφές».

Πως σας φαίνεται το παραπάνω κείμενο;

Είναι αρκετά επίκαιρο δεν νομίζετε;

Το αναφέρω αυτό λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας που έλαβε η απόφαση για την «αθώωση» του αυγού και την άρση του περιορισμού της καθημερινής κατανάλωσης του.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι σημερινό αλλά αποτελεί άρθρο που συνέγραψα πριν ακριβώς από 24 χρόνια για την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (02/03/1993), σε πείσμα όλων εκείνων που υποστήριζαν τότε με σθένος την ακριβώς αντίθετη άποψη (δηλ. να καταναλώνονται το πολύ έως 3 αυγά την εβδομάδα).

Για την απόδειξη της αλήθειας σας παραθέτω παρακάτω ως εικόνα αυτούσιο το πλήρες δημοσιευμένο κείμενο (βλ. Εικόνα).

Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά «εγκλήματα» που συντελέστηκαν κατά την προσωπική μου άποψη την δεκαετία του 1990 ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγού, εξ αιτίας της υπόνοιας ότι συνδέεται μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε διαιτητική χοληστερόλη…

Αυτή δεν ήταν η μόνο διατροφική πλάνη καθώς την ίδια ακριβώς δεκαετία τα διάφορα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κλπ.) προτέθηκαν ως «ελαφρύτερα» και υγιεινότερα σε σχέση με το ελαιόλαδο.

Το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο είμαι βέβαιος ότι οι παλαιότεροι θα το θυμούνται με ακρίβεια, ευτυχώς ανατράπηκε πολύ σύντομα ως διαπίστωση από την επιστημονική έρευνα.

Πράγμα όμως που δεν ίσχυσε για την περίπτωση του αυγού, το οποίο χρειάστηκε περισσότερα από 25 χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσει τη χαμένη του τιμή (ή πιο σωστά τη διατροφική του αξία).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την παραπάνω τοποθέτηση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε κατηγορηματικές ερευνητικές διαπιστώσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική και πολύ περισσότερο με τις διατροφικές πρακτικές των παλαιότερων, οι οποίες αποδεδειγμένα και στο πέρασμα των αιώνων εδραίωσαν την σημασία τους.

Σημείωση: Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον τότε Διευθυντή Σύνταξης του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» κ. Βαγγέλη Μυγδάλη για την μεγάλη ευκαιρία που έδωσε στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας μου, ώστε να μπορώ να αρθρογραφώ και να εκφράζω εβδομαδιαίως την άποψη μου, χωρίς καμία λογοκρισία, στην μεγαλύτερη και πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδική εφημερίδα της δεκαετίας του 1990. Η ιστορική σημασία του παραπάνω κειμένου (εντός των εισαγωγικών) είναι μεγάλη. Καθώς πολλοί σημερινοί συνάδελφοι μου κατά τη χρονική περίοδο που δημοσιεύθηκε το εν λόγω κείμενο μπορεί να ήταν αγέννητοι ή σε βρεφική ηλικία, το παραθέτω, προκειμένου να μαθαίνουμε τη διατροφική μας ιστορία καθώς και για το ποιοι ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ