• Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2019 | 18:52
Αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών για ενίσχυση κορεσμού Αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών για ενίσχυση κορεσμού

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος επειδή είναι κοινώς αποδεκτό ότι προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας και νιώθουν χορτάτοι.

 

Παραδόξως, αυτή η ιδέα δεν είχε δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα.

  Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με την επίδραση της πρόσληψης πρωτεϊνών στην αντίληψη πληρότητας και επιβεβαίωσε ότι η πρωτεΐνη, στην πραγματικότητα, μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι.

  Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ενεργοποιεί την απελευθέρωση του κορεσμού της ορμόνης και έτσι συνδέεται πιο έντονα με τις αξιολογήσεις πληρότητας, ωστόσο οι μεμονωμένες μελέτες που διεξάγονται συχνά σε μικρούς πληθυσμούς ή με διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να κάνουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων δύσκολη, δήλωσε ο βασικός ερευνητής Richard D. Mattes, διακεκριμένος καθηγητής, Τμήμα Διατροφής Επιστημών, διευθυντής της δημόσιας υγείας, και συμπεριφοράς Ingestive Research Center στο Πανεπιστήμιο Purdue.

  Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια ποικιλία από στατιστικές προσεγγίσεις για να ερευνήσουν περεταίρω τα δεδομένα των ερευνών. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν μια ποσοτική μετα-ανάλυση και μια δευτερεύουσας κατεύθυνσης ανάλυση. Τόσο η μετα-ανάλυση όσο και η δευτερεύουσας κατεύθυνσης ανάλυση έδειξαν ότι τα υψηλότερα φορτία πρωτεΐνης έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πληρότητα από εκείνα των χαμηλότερων φορτίων πρωτεΐνης.

  Έτσι, το αίσθημα πληρότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης τροφής, ένας σημαντικός παράγοντας όταν κάνει κάποιος δίαιτα. Οι επιδράσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας μελέτης, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια ή και την διατήρηση του σωματικού βάρους.

Ισμήνη Βιδάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
ividaki @ amcstudent.edu.gr

 Read this article in English!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%