• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 05:34
Η αύξηση του διαιτητικού καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση Η αύξηση του διαιτητικού καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κάλιο, όπως οι γλυκοπατάτες, τα αβοκάντο, το σπανάκι, τα φασόλια και οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

H έρευνα δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας –ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού.

¨Η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ένας καθιερωμένος τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του διαιτητικού καλίου μπορεί να έχει εξίσου ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην υπέρταση ¨είπε η AliciaMcDonough, καθηγήτρια κυττάρων και νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Σε ένα άρθρο ανασκόπησης που εξέτασε τις μελέτες πληθυσμού, επεμβατικών και μοριακών μηχανισμών, η McDonough διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και του διαιτητικού νατρίου και την αναλογία νατρίου –καλίου.

Διαπίστωσε ότι αρκετές μελέτες πληθυσμού αποδεικνύουν ότι το υψηλότερο διαιτητικό κάλιο (που υπολογίζεται από την έκκριση ούρων ή τη διατροφική ανάκληση) συσχετίστηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από την πρόσληψη νατρίου. Οι επεμβατικές μελέτες με συμπλήρωμα καλίου υποδεικνύουν επίσης ότι το κάλιο παρέχει άμεσο όφελος.

Η McDonough συνέστησε την ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών για την αύξηση της πρόσληψης καλίου από φυτικές πηγές. Επίσης, υποστήριξε την προσθήκη περιεκτικότητας σε κάλιο σε ετικέτες διατροφής, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις οικονομικές πηγές καλίου.

Δάφνη Γκούμα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: goumadafni@gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%