Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Αβοκάντο για υγεία ματιών και εγκεφάλου

Η κατανάλωση ενός φρέσκου αβοκάντο την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ενός φρέσκου αβοκάντο ανά ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες λόγω αυξημένων επιπέδων λουτεΐνης στον εγκέφαλο και στα μάτια.

Η έρευνα παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο 40 υγιείς ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών που έτρωγαν ένα φρέσκο αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες εμφάνισαν αύξηση 25% στα επίπεδα της λουτεΐνης στα μάτια τους και βελτίωσαν σημαντικά τις ικανότητες μνήμης εργασίας και επίλυσης προβλημάτων.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές ή χρωστική, που συνήθως απαντάται στα φρούτα και τα λαχανικά που συσσωρεύονται στο αίμα, στα μάτια και στον εγκέφαλο και μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και αντιοξειδωτικό.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ενσωμάτωσαν ένα μέτριο αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σταδιακή αύξηση της ποσότητας της λουτεΐνης στα μάτια τους και την προοδευτική βελτίωση των δεξιοτήτων γνώσης, όπως μετρήθηκαν με δοκιμές που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας και τα επίπεδα προσοχής. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου -η οποία δεν έτρωγε αβοκάντο- εμφάνισε λιγότερες βελτιώσεις στη γνωστική υγεία κατά την περίοδο της μελέτης.

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται στην κατανάλωση ενός ολόκληρου αβοκάντο κάθε μέρα (369 mcg λουτεΐνης). Απαιτούνται συμπληρωματικές έρευνες για να καθοριστεί εάν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με κατανάλωση του αναγνωρισμένου μεγέθους των 1/3 αβοκάντο ημερησίως (136 mcg λουτεΐνης).

Η διατροφή ελέγχου περιλάμβανε είτε μία μέση πατάτα είτε ένα φλιτζάνι ρεβίθια στη θέση του αβοκάντο. Τα ρεβίθια και οι πατάτες χρησιμοποιήθηκαν ως διατροφή ελέγχου, επειδή παρείχαν ένα παρόμοιο επίπεδο θερμίδων, αλλά μια αμελητέα ποσότητα λουτεΐνης και μονοακόρεστων λιπών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά, οι ίνες, η λουτεΐνη και άλλες βιοδραστικές ουσίες καθιστούν το αβοκάντο ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον εμπλουτισμό των επιπέδων της νευρικής λουτεΐνης, κάτι που μπορεί να αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την υγεία των ματιών, αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου “, δήλωσε η Elizabeth Johnson. ερευνητής της μελέτης του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινης Διατροφής Jean Mayer USDA για τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Η έρευνα, “Η κατανάλωση αβοκάντο αυξάνει την πυκνότητα της ωχράς κηλίδας των ωοθηκών σε ηλικιωμένους ενήλικες: μια τυχαία, ελεγχόμενη δοκιμή”, διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Tufts και υποστηρίχθηκε από το συμβούλιο αβοκάντο Hass.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ